Forse omzetgroei industrie

De ondernemers in de industrie behaalden in januari ruim 19 procent meer omzet dan in januari 2010. Een zo grote toename van de omzet is niet eerder voorgekomen.

afbeelding: omzet industrie

Januari had in 2011 een ander werkdag- en feestdagpatroon dan in 2010. Dit had een positief effect op de omzetontwikkeling van ruim een procent. De door de industrie verkochte producten waren ruim 11 procent duurder dan een jaar eerder.

Met 47 procent nam de omzet bij de elektrotechnische- en machine-industrie het meest toe. De ondernemers in de transportmiddelenindustrie (+35 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (+18 procent) realiseerden ook fors hogere omzetten. De omzetgroei in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie (+22 procent) en in de voedings- en genotmiddelenindustrie (+9 procent) was geheel toe te schrijven aan hogere prijzen.

De omzet op de exportmarkt was in januari 29 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename een stuk minder groot. Hier werd 10 procent meer omzet gerealiseerd. 

www.cbs.nl