Fontysstudenten bouwen aan veiligheid voor brandweer

Studenten van Fontys Hogeschool ICT hebben een flinke stap gezet in de ontwikkeling van een systeem dat het werk van brandweermannen en -vrouwen veiliger maakt. Het ontwerp ondergaat vandaag een vuurproef op het Veiligheids Oefencentrum (VOC) van de brandweer Midden- en West-Brabant.

Het systeem, waarvan het concept is bedacht door Public Safety International BV uit Tilburg, geeft de brandweerbevelvoerder onderweg naar een brand een veel beter zicht op de situatie ter plaatse. Daarnaast is het mogelijk de brandweermannen en -vrouwen digitaal te volgen wanneer ze bijvoorbeeld een gebouw binnengaan. Uiteindelijk moet ook spraak overgebracht kunnen worden. 

Het grote voordeel van de nieuwe methode, die werkt via een zogeheten draadloos sensornetwerk, is dat het ook onder zeer moeilijke omstandigheden lang blijft werken. Wanneer één of meerdere sensoren, bijvoorbeeld door oververhitting, uitvallen, houden de overgebleven sensoren vanzelf de communicatie in de lucht. Het systeem is in een proefopstelling al succesvol gebleken. Vandaag wordt het voor het eerst in een brandend (oefen-)huis uitgeprobeerd.

Breder toepasbaar
Mobiele sensornetwerken zijn steeds breder toepasbaar, nu de kosten teruglopen. Zo werken de studenten van Fontys Hogeschool ICT ook aan armbandjes, voorzien van elektronica, waarmee ouders en kinderen elkaar makkelijker terug kunnen vinden, bijvoorbeeld tijdens een dagje op het strand.

De ontwikkeling van het brandweersysteem is het resultaat van een samenwerking tussen Fontys Hogeschool ICT en het Tilburgse bedrijf Public Safety Innovations BV. Het bedrijf kon deze onderzoeksopdracht mede dankzij een SIBR1 subsidie van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie onderbrengen bij het lectoraat Embedded Systems van Fontys Hogeschool ICT.

Hogeschool ICT
Fontys Hogeschool ICT biedt als eerste en enige hogeschool in Nederland een brede bacheloropleiding ict die flexibel inspeelt op nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen in de dynamische wereld van ict. De inhoud van de opleiding en de koppeling met de praktijk wordt actueel gehouden door onder andere intensief samen te werken met ruim veertig gerenommeerde ict-bedrijven. Ondernemingen kunnen hun onderzoeksopdrachten via vijf verschillende lectoraten bij Fontys Hogeschool ICT laten uitvoeren.