FOM kent valorisatieproject toe voor ferrule-top technologie
De Stichting FOM heeft een valorisatiesubsidie toegekend aan dr. Davide Iannuzzi (VU). Deze FOM-werkgroepleider en Vidi-laureaat startte vorige week officieel zijn bedrijf Optics11. Dit bedrijf ontwikkelt technologie voor zeer kleine optomechanische sensoren. Na vijf jaar onderzoek is deze 'fiber-top' technologie nu klaar om op de markt te verschijnen. Het FOM-valorisatieproject helpt mee om een uitleessysteem te ontwikkelen voor de zogenaamde 'ferrule-top' sensor. Dit is het derde toegekende FOM-valorisatieproject, waarmee de kennisbenutting van FOM- en NWO/N-onderzoek op universiteiten gestimuleerd wordt.
Dit is het derde toegekende FOM-valorisatieproject, waarmee de kennisbenutting van FOM- en NWO/N-onderzoek op universiteiten gestimuleerd wordt.
Meten in uitdagende omgevingen
De fiber-top technologie kan voor veel verschillende soorten sensoren gebruikt worden, zoals sensoren voor AFM (Atomic Force Microscopie), temperatuur, vochtigheid, stromingen en magnetische velden. Het bijzondere is dat deze sensoren op afstand uitgelezen kunnen worden. Dit komt omdat het meetelement op het topje van een optische vezel met een doorsnede van eentiende millimeter zit. De vezel is verbonden met een uitleesapparaat dat op afstand wordt bediend. Daarom kunnen de fiber-top sensoren ook voor extreme situaties gebruikt worden: bij hoge en lage temperaturen, in vloeistoffen, bij explosieve gassen en in elektromagnetisch onrustige omgevingen.
Informatie uitlezen
Iannuzzi zal de toegekende FOM-valorisatiesubsidie gebruiken om een uitleessysteem te ontwikkelen voor de zogenaamde ‘ferrule-top’ sensor. De ferrule is een zeer klein apparaatje (een doorsnede van 3 mm) dat over het uiteinde van een optische vezel geschoven wordt. In het apparaatje is een cantilever (een eenzijdig bevestigde overhangende balk) gemaakt. Door de buiging van de cantilever te meten, kan de ferrule-top als sensor gebruikt worden, waarbij uitslagen tot sub-nanoschaal meetbaar zijn.
Eerste twee FOM-valorisatieprojecten
FOM steunt valorisatie van haar onderzoek bij instituten en universiteiten. In 2010 zijn de eerste twee valorisatieprojecten voor universitaire werkgroepen van start gegaan. Deze worden geleid door FOM-werkgroepleiders dr. Rudolf Sprik en prof.dr. Martin van Hecke. Rudolf Sprik van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelt met zijn groep een methode om beschadigingen in composietmaterialen aan te tonen. Ze werken daarbij samen met bedrijven in de vliegtuigindustrie. De groep van Martin van Hecke uit Leiden verkent, in samenwerking met de bouwindustrie, de mogelijkheden om de eigenschappen van zand te kunnen bepalen met behulp van geluidsgolven.
Meer informatie over valorisatie bij FOM vindt u op de FOM-website.
Meer informatie over de ferrule-top technologie.
Meer informatie Optics11