Flamac en imec combineren expertise voor het ontwikkelen van nieuwe materialen voor zonnecellen

Imec, een top onderzoekscentrum rond nano-elektronica in Leuven gaat samenwerken met Flamac, een afdeling van SIM vzw (Strategisch Initiatief Materialen in Vlaanderen), om een nieuwe generatie van halfgeleiders te ontwikkelen voor zonnecellen. In het kader van deze samenwerking worden nieuwe materialen onderzocht als alternatief voor de standaard zonnecellen bestaande uit koper indium, gallium en selenium (CIGS).

 

De recent geïnstalleerde PVD (Physical Vapour Deposition) / PE-CVD (Plasma Enhanced Chemical Vapour Deposition) coater in Flamac laat toe verschillende dunne-film materialen automatisch aan te brengen. Het platform bestaat uit 8 proceskamers die toelaten het PVD en PE-CVD coatingproces te bestuderen. Deze coating eenheid samen met de grote verscheidenheid aan high-thoughput analyse apparatuur in Flamac vormen een sterk platform voor het versneld screenen van nieuwe materialen.
Imec’s onderzoek naar zonnecellen focust zich op het verbeteren van de efficiëntie en produceerbaarheid van een aantal belangrijke technologieën – vooral silicium-gebaseerde zonnecellen en dunne-film zonnecellen zoals organische zonnecellen en cellen op basis van nanodeeltjes aangebracht via inkjet technologie. Imec’s dunne-film zonnecelactiviteiten zijn geïntegreerd in het Solliance samenwerkingsverband en het SIM SoPPoM programma. Solliance heeft de ambitie de driehoek Eindhoven-Leuven-Aken (ELAT-regio) te versterken als wereldspeler in dunne-film zonneceltechnologie. Solliance wil deze ambitie verwezenlijken door gemeenschappelijk gebruik van state-of-the-art infrastructuur, wederzijdse afstemming van onderzoekprogramma’s, en nauwe samenwerking met het zonne-energie-bedrijfsleven. Het SIM SoPPoM programma, gesteund door de Vlaamse Overheid, ambieert het creëren van nieuwe, veelbelovende printtechnologieën waardoor efficiëntere en goedkopere processen kunnen zorgen voor een verdere verspreiding van PV-technologie.
“Onderzoekscentra zoals imec bijstaan door hun materiaalontwikkeling te versnellen is precies wat Flamac wil beogen. We zijn erg opgetogen dat Flamac en imec een samenwerking aangaan in dit toepassingsdomein,” zegt Johan Paul, manager van Flamac, een afdeling van SIM vzw.
“De samenwerking met Flamac maakt deel uit van de uitbreiding van ons zonnecelportfolio. Door Flamac’s expertise in high-throughput materiaalonderzoek te combineren met onze expertise in dunne-film zonnecellen, zijn we ervan overtuigd dat we versneld tot goede resultaten kunnen komen. Deze verruiming laat ons toe om de valorisatie in Vlaanderen te maximaliseren en is een nieuwe belangrijke stap in het versterken van de ELAT-regio in het domein van dunne-film zonneceltechnologie wat we samen met Solliance naar streven;” vertelt Jef Poortmans, Program Director Energie in imec.

www.imec.be
www.flamac.be