Financiering knelpunt voor groei cleantech sector

Uit onderzoek van FME in samenwerking met Wereld Natuur Fonds blijkt dat Nederlandse cleantech bedrijven problemen ondervinden op het gebied van financiering en wet- en regelgeving. Daarnaast is het voor de bedrijven lastig dat Nederland een gebrekkige thuismarkt heeft.

De cleantech sector levert in Nederland een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de internationale klimaatdoelstellingen. De sector, die duurzame technologische producten, concepten en innovaties levert, heeft veel groeipotentieel. Het volume van de Nederlandse cleantech markt is nu 1,2 miljard euro en kan tot 2020 oplopen tot 5,2 miljard euro. In termen van werkgelegenheid gaat het om 60.000 hoogwaardige banen. Tijdens het Cleantech Symposium 2012 – dat het Wereld Natuur Fonds voor de derde keer samen met FME en Eneco organiseerde – presenteerde FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink de resultaten van een FME onderzoek naar de belangrijkste knelpunten die Nederlandse cleantech bedrijven ondervinden. Dezentjé: “Bij cleantech gaat het om meer dan idealisme alleen. Er valt geld mee te verdienen en daar is niets mis mee. De markt voor onze cleantech producten biedt enorme kansen. Maar die moeten we dan wel optimaal kunnen benutten. En daar valt nog het nodige te verbeteren.”

Knelpunten cleantech bedrijven

1. Financiering
Uit het FME-onderzoek komt naar voren dat de bedrijven financiering als grootste knelpunt ervaren. Daarbij gaat het zowel om financiering van innovatie als om werkkapitaal en projectfinanciering. Want zonder toegang tot kapitaal komen er geen projecten en zonder projecten geen groei van de cleantech sector.

Om de problemen met de financiering op te lossen, roept FME de politiek op om een startfinanciering te geven voor het Nationaal Fonds Energie Besparing. Als de overheid 70 miljoen euro inlegt, kan het fonds van start om 1 miljoen woningen van energiebesparende maatregelen te voorzien. Daarmee kan de zogenoemde thuismarkt op weg worden geholpen. Het levert bovendien banen op in de noodlijdende bouw- en installatiesector. Het is dus goed voor de werkgelegenheid, voor de concurrentiekracht van de bedrijven en voor de verdienkracht van dit land.

2. Gebrekkige thuismarkt
Het tweede knelpunt is de gebrekkige thuismarkt voor schone technologie. Hier speelt een aantal problemen. Zo valt er wat energiebewustzijn betreft bij overheid en huishoudens nog een wereld te winnen. Belangrijker is misschien wel dat de overheid en energiebedrijven bij aanbestedingen niet kijken naar de total cost of ownership en de duurzaamheid, maar zich vrijwel geheel baseren op de goedkoopste offerte.

De overheid en energiebedrijven moeten zich bij aanbestedingen baseren op de levenscyclus van een product. En energiebesparing moet wortel en stok, dus met zowel positieve als negatieve prikkels worden gestimuleerd.

3. Wet- en regelgeving
Ook de huidige wet- en regelgeving is een knelpunt voor de cleantech sector. Er zijn teveel ingewikkelde tijdrovende procedures voor onder andere vergunningen en Nederlandse bedrijven ondervinden concurrentienadeel van het gebrek aan gelijk speelveld met de ons omringende landen.

Klimaatdoelstellingen
De Nederlandse overheid wil het energieverbruik en de CO2-uitstoot fors verminderen om de internationale klimaatdoelstellingen te realiseren. In 2020 moet de CO2-uitstoot ten opzichte van 1990 met 20 procent zijn verminderd, moet het aandeel duurzame energie tot 16 procent zijn verhoogd en moet er 20 procent minder energie worden verbruikt. Nederland wil in de Top 10 van schone-technologielanden. De technologische industrie biedt oplossingen die een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van deze ambitieuze doelstellingen. Deze bedrijven ontwikkelen en maken een enorm scala aan slimme producten en diensten die direct zorgen voor reductie van CO2-uitstoot, voor vermindering van het energieverbruik en die een bijdrage leveren aan duurzame energie. En deze bedrijven hebben zoveel geïnvesteerd in energiebesparing dat de technologische industrie zelf op koers ligt waar het om de duurzaamheidsambities gaat.

Download hier het FME-onderzoek knelpunten Nederlandse cleantech sector