Elektronicaketen toont klasse op E&A met gadget

Tijdens de beurs Electronics & Automation toont de elektronicamarkt uit de Benelux haar bestaansrecht. Bezoekers ervaren letterlijk dat er door samenwerking en innovatie in de Benelux vele mogelijkheden zijn. De beursgadget Helios is hier een sprekend voorbeeld van. 45 bedrijven uit de keten zorgen er gezamenlijk voor dat 2.000 beursbezoekers naar huis gaan met een werkend high-tech gadget. De Helios is geproduceerd, ontworpen en getest met behulp van de laatste technieken en equipment. Dit is live op de beurs te aanschouwen.

Op de LIVE productielijn zien de bezoekers stap voor stap hoe de gadget tot stand komt. De Design for Excellence analyse, JTAG Technologies Boundary scan en de laser snijder zijn live stappen die niet eerder op de beurs te zien waren. Totaal bestaat de lijn uit 15 machines.

2.000 bezoekers hebben vervolgens de mogelijkheid een eigen Helios in 7 stappen verzamelen. De Helios is een lichtanalysator die meet de verlichtingssterkte in lux, de kleurtemperatuur in Kelvin, de x-y-positie in het CIE-kleurdiagram en een benadering geeft van de kleurweergave-index CRI. Ook is de Helios een Arduino platform met daarop de WiFly module van Roving Networks (Microchip). Deze, door Rutronik gesponsorde, module maakt het mogelijk om de meetresultaten van de Helios via een app af te lezen op een smartphone of op een (mobiele) website. De combinatie met het Arduino platform en de aanwezige Wi-Fi module maakt de gadget tot een uniek ontwikkelplatform voor de echte engineer.

PLOT Reliability Paviljoen
Ook PLOT-leden (PLatform OmgevingsTechnologie) verenigen zich op de beursvloer van Electronics & Automation. Op het PLOT Reliability Paviljoen informeren acht bedrijven bezoekers over elektrische, mechanische en klimatologische testen om de uiteindelijke levensduur van producten in kaart te brengen en te verlengen.
Om vóór een productintroductie een correcte uitspraak te doen over de levensduur is het op de juiste manier testen cruciaal en vereist. Elektronica vormt binnen een product een essentieel maar kwetsbaar onderdeel. Zowel over het product, het elektronica ontwerp en per component is informatie over de betrouwbaarheid van groot belang. Daarnaast scheelt het veel tijd en kosten als er op voorhand rekening gehouden kan worden met de uitkomsten van de testen.

Samenwerking bij de seminars
Naast het ontmoeten van bestaande en nieuwe contacten is er tijdens Electronics & Automation veel focus op kennisuitwisseling. De bezoeker wordt tijdens de zes ochtendseminars op de hoogte gebracht over de laatste ontwikkelingen en bijbehorende mogelijkheden. Een van de thema’s die behandeld wordt, is ‘Wirelesss’. Een aantal deelnemende exposanten heeft de krachten gebundeld om het seminarprogramma van ‘Wireless geeft producten een nieuwe dimensie’ te vullen.
Tijdens dit seminar (woensdag 29 mei) geven de sprekers een goed beeld van de ontwikkelingen en de mogelijkheden die ze bieden. Een van de praktijkcases die wordt gepresenteerd is het FireSwarm project. Dit project is uitgevoerd door DevLab en heeft als doel sneller de brandhaarden van bos- en heibranden te vinden. Een aantal onbemande vliegtuigjes gaan als zwerm de lucht in en sporen via sensoren en camera´s de brandhaarden op. Het unieke van dit project is dat de vliegtuigen niet vanaf de grond bestuurd worden maar dat de vliegtuigen zichzelf besturen en zich aanpassen aan de zwerm.
John Derksen, hoofd Spectrummanagement van Agentschap Telecom, gaat in op de potentiële kwetsbaarheid van draadloze oplossingen. En daarbij komen de zaken aan de orde die van belang zijn voor een betrouwbaar werkend wireless concept, met name op het gebied van regelgeving en spectrummanagement.

Aanmelden voor een gratis beursbezoek of deelname aan een seminar kan via de registratielink op www.eabeurs.nl.