Delft licht op door ballonnen die luchtkwaliteit meten
Een bijzonder gezicht op woensdagavond 27 april: studenten reden met enorme verlichte ballonnen aan hun fiets door Delft. Zij namen deel aan een experiment van de TU Delft om de luchtkwaliteit te meten. De ballonnen veranderden van kleur met de plaatselijke luchtkwaliteit: rood voor slecht, groen voor goed.
De ludieke actie eindigde op de Beestenmarkt. Onderzoeker Rolf Hut organiseerde de meetcampagne namens Climate City Campus: het initiatief van de TU Delft waarbij de campus als proeftuin voor klimaatonderzoek dient.
Klimaatonderzoek in de stad
In steden vindt weinig klimaatonderzoek plaats vanwege plaatselijke verstoringen door bijvoorbeeld hoge gebouwen. Dit terwijl informatie over hoe het weer in steden werkt steeds belangrijker wordt. Sinds 2008 woont meer dan de helft van de wereldbevolking in steden en de urbanisatie neemt verder toe. Klimaatverandering stelt steden bloot aan extreem weer, hitte en luchtvervuiling. In het Climate City Campus project gebruiken studenten en onderzoekers de campus van de TU Delft, een kleine stad op zichzelf, als levend lab voor klimaatonderzoek in steden en het klimaatbestendig maken van steden
MacGyver science
Om een betrouwbaar beeld van het klimaat in steden te verkrijgen, zijn veel meetpunten nodig. Met de gangbare meetapparatuur is dit een probleem omdat die erg kostbaar is. Rolf Hut is daarom altijd op zoek naar slimme en goedkope manieren om sensoren te maken van dingen die daar eigenlijk niet voor bedoeld zijn. Dit leverde hem de geuzennaam MacGyver scientist op. Zo maakte Hut met luidsprekertjes van wenskaarten regenmeters die naar de regen luisteren, een verdampingsmeter van een Wiimote en een aangepaste Xbox Kinect waarmee hij een wateroppervlak in kaart kan brengen. Met deze meetcampagne in Delft wil Climate City Campus laten zien dat je luchtkwaliteit in de stad met eenvoudige middelen kunt meten en visualiseren.
Climate City Campus: www.ccc.tudelft.nl