Dacom winnaar MKB Innovatie Top 100

Dacom uit Emmen mag zich sinds 26 mei de meest innovatieve onderneming uit het Nederlandse MKB noemen. Met het TerraSenTM-systeem waarmee gewassen onder de best mogelijke omstandigheden kunnen groeien, zonder verspilling van water, is de eerste plaats veroverd in de MKB Innovatie Top 100.

 

Op donderdag 26 mei, is voor de zesde keer de ranglijst met de 100 belangrijkste innovaties gepresenteerd door innovatiecentrum Syntens, NL Octrooicentrum Mercedes-Benz en NRC Handelsblad. Deze top 100 wordt gezien als de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor bedrijven in het MKB.

Bijdrage aan duurzame voedselproductie
Dacom is een specialist in irrigatiemanagement. De teler kan de dagelijkse wateropname is in de verschillende bodemlagen van het gewas zien door bodemvochtsensoren in het veld. Zo kan het meest optimale tijdstip voor beregenen worden bepaald. Uit proeven blijkt dat de hoeveelheden water en meststoffen voor het telen van aardbeien kan verminderen tot 48%, zonder negatieve effecten op de gewasopbrengst en -kwaliteit. Volgens de jury levert de technologie van Dacom een bijdrage aan het oplossen van de voedselschaarste en aan een duurzame voedselproductie.

MKB Innovatie Top 100
De bekendmaking van de zesde MKB Innovatie Top 100 vond plaats in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz Nederland in Utrecht. De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. Octrooiadviseurs van NL Octrooicentrum hebben voor 50 technische bedrijven uit de Top 100 een octrooionderzoek uitgevoerd.
Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Bekijk de volledige ranglijst