Auto’s die veilig communiceren
Over niet al te lange tijd zullen auto's via een wireless verbinding hun positie, snelheid en richting aan elkaar doorgeven. Dit maakt autorijden veiliger, efficiënter en milieuvriendelijker. Om de technologie een succes te maken is echter een goed beveiligde verbinding noodzakelijk. Een Europees consortium van bedrijven en kennisinstellingen werkt, onder leiding van de Universiteit Twente, aan een standaard die moet zorgen voor beveiligde verbindingen die bovendien de privacy van gebruikers waarborgen. Het consortium ontving 3,85 miljoen euro Europese subsidie voor het project.
Diverse autoproducenten werken momenteel aan systemen die ervoor moeten zorgen dat auto’s met elkaar kunnen communiceren. Hierbij geven de auto’s via een wireless verbinding hun snelheid, positie en richting aan elkaar door. Ook verkeerslichten en andere infrastructuur langs de weg kunnen worden uitgerust met de technologie. Bestuurders van auto’s krijgen via de verbinding bijvoorbeeld een seintje als er voor hen op de weg een opstopping is, zodat ze tijdig kunnen remmen. Ze kunnen verder een andere route kiezen als het verkeer voor hen vast staat en ze kunnen snelheidsadvies krijgen van verkeerslichten, zodat ze onderweg bijvoorbeeld alleen maar groene verkeerslichten tegenkomen. Voordelen van deze technologie is dat het verkeer veiliger wordt en dat de reistijd en uitstoot verminderd kunnen worden.
Beveiligde verbinding
Dr. Frank Kargl van de Universiteit Twente verwacht dat de wireless systemen in de tweede helft van dit decennium op de markt komen. Om deze technologie echter tot een succes te maken, is het van groot belang dat de verbinding beveiligd is. “Anders kan het bijvoorbeeld gebeuren dat hackers auto’s kunnen laten verongelukken door onjuiste informatie te verzenden. Ook is het belangrijk om te zorgen dat de privacy van gebruikers is gewaarborgd als je geen ‘big brother on wheels’ wilt scheppen.”
Een Europees consortium van bedrijven en kennisinstellingen werkt, onder leiding van de Universiteit Twente, aan een standaard die moet zorgen voor een beveiligde verbinding die bovendien de privacy van gebruikers waarborgt. Het consortium ontving 3,85 miljoen euro Europese subsidie voor het project PRESERVE (Preparing Secure Vehicle-to-X Communication Systems). Van dit bedrag gaat ruim 800.000 euro naar de Universiteit Twente.
Kargl is trots dat het consortium dit project heeft binnengehaald. “Het was een uiterst competitieve subsidieronde. Van de 87 aanvragen op dit onderzoeksterrein, werden er slechts vier gehonoreerd.” Het project loopt tot eind 2014.