Algemeen

Onderzoek, ontwikkeling en innovatie

Autonome detectierobot wint Aquatech Innovation Award

Een autonome detectierobot die waterbedrijven kan helpen om infrastructuur in kaart te brengen van het waternetwerk en fouten in drinkwaterleidingen te detecteren, is dit jaar uitgeroepen tot overall winner van de Aquatech Innovation Award.

De ontwikkeling door Submerge is het resultaat van meerdere stakeholders, waaronder Vitens, Brabant Water en Evides.

De robot staat bekend als ‘Autonomic Inspection Robot – Submerge’ en kan helpen bij het opsporen van lekken, corrosie en zelfs worden gebruikt om leidingnetwerken in kaart te brengen om uiteindelijk een digitale twin te helpen creëren.
Hij kan de toestand van drinkwaterleidingen nauwkeurig bepalen, met behulp van een camera, ultrasone sensor, hydrofoon en positioneringsalgoritme. De robot kan flexibel door drinkwaterleidingen kruipen, volgt zijn navigatiemissie onder de grond, neemt zijn eigen beslissingen en bewegt autonoom. De robots kruipen van basisstation naar basisstation. Bij het bereiken van een basisstation laadt hij zijn batterijen op, wisselt zijn gegevens uit en gaat verder met een nieuwe missie.

Werkend op 1 meter onder maaiveld maakt externe communicatie onmogelijk. Opgedane kennis wordt door de robot gebruikt om te navigeren en te anticiperen op onbekende gebeurtenissen.

Basisstation
De basisstations maken het mogelijk om het bereik van de robot te vergroten. Het laadt de robotbatterijen draadloos op en communiceert met de robot door gegevens uit te wisselen. Een basisstation kan op een bestaande drinkwaterleiding worden geklemd. De basisstations kunnen worden aangesloten op het openbare elektriciteitsnet of kunnen een eigen energiebron bevatten. M2M-protocollen maken het mogelijk om met het servernetwerk te communiceren.

Software
Gebruikerssoftware maakt het mogelijk om missies voor de robot te plannen. Gegevens van de robot kunnen worden verzameld en geanalyseerd. Foto’s, echografie en hydrofoongegevens kunnen worden verwerkt tot een 3D-buismodel. De operator krijgt een alarmmelding wanneer onderbrekingen of lekkages worden gelokaliseerd. De software voorspelt de resterende levensduur en lekkagerisico van de leidingen.

De detectierobot die 24/7 inzetbaar is en de inspectiekosten volgens de initiatiefnemers met een factor 20 verlaagt, geldt als baanbrekende techniek die het mogelijk maakt om het onderhoud van leidingen te veranderen van ‘risk-based’ in ‘condition-based’.


Meer nieuws over Algemeen
Meer nieuws over Onderzoek, ontwikkeling en innovatie