Albert Theuwissen verkozen tot Electronic Imaging Scientist van 2011

Op de Electronic Imaging-conferentie is Albert Theuwissen op donderdag 26 januari verkozen tot de Electronic Imaging Scientist van 2011. Theuwissen is hoogleraar aan de TU Delft en CEO van Harvest Imaging (Bree, België).

Waardevol
De Electronic Imaging-conferentie in San Francisco is een van de grootste wereldwijde conferenties op het gebied van digitale beeldsensoren, digitale camera’s en hun toepassingen.Jaarlijks eren academische en industriële onderzoekers die wereldwijd actief zijn op dit gebied, uit hun midden een van hen. Dit vanwege zijn of haar waardevolle bijdragen aan het vak. Dit jaar viel die eer te beurt aan Theuwissen, die al zijn hele werkzame leven aan digitale beeldsensoren werkt.

‘Theuwissen heeft excellent onderzoek gedaan en heeft met zijn belangrijke en betekenisvolle bijdragen het vakgebied vooruit geholpen. Hij heeft daarmee het respect van zijn collega’s verkregen en dat resulteert nu in het toekennen van deze prijs’, zeiden Majid Rabbani en Gaurav Sharma, voorzitters van de commissie die dit jaar de prijs toekende.

Philips
Vanaf 1983 werkte Theuwissen bij Philips Research aan charge-coupled-devices, ook wel emmertjesgeheugens genoemd; in eerste instantie als onderzoeker, later als groepsleider van de onderzoeksgroep die zich met digitale beeldsensoren bezighield. Toen die groep in 2002 in handen kwam van het Canadese DALSA, werd Theuwissen daar Chief Technology Officer, de hoogst verantwoordelijke voor alle onderzoek en technische ontwikkeling binnen het bedrijf.

In de begintijd van de digitale beeldsensoren gaven CCD’s een betere beeldkwaliteit dan beeldsensoren die met de meer gangbare CMOS-technologie gemaakt werden. Inmiddels zijn de meest voorkomende beeldsensoren zoals die voorkomen in video- en fotocamera’s, en in groten getale in mobiele-communicatieapparatuur, gemaakt met CMOS-technologie.

Harvast Imaging
In 2007 verliet Theuwissen DALSA en richtte Harvest Imaging op, waar hij zich bezighoudt met consultancy, coaching en trainingen op het gebied van digitale beeldsensoren. Daarnaast is hij mede-oprichter van ImageSensors Inc, een non-profit publieke organisatie die de behoeftes van de gemeenschap die zich met beeldsensoren bezighoudt, inventariseert en de belangen ervan behartigt. Hij heeft meer dan 160 publicaties op zijn naam staan en is onder andere IEEE-Fellow.

Vanaf 2001 is Theuwissen deeltijdhoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, waar hij college geeft over vaste-stofbeeldsensoren en masterstudenten en promovendi begeleidt bij hun onderzoek. Hij kon zelf de bekendmaking van zijn uitverkiezing niet bijwonen in verband met de promotie van een van zijn PhD-studenten.