Bedrijven

Handel en samenwerking

AI-robotoplossing voor logistiek centrum

De ‘GripperAI’-software van Festo is samen met innovatiepartner Würth ontwikkeld voor robots in de logistieke keten om producten tot maximaal 20 kg te hanteren. Het doel hiervan is om de fysieke belasting van mensen te verlagen en zo de werkomstandigheden te verbeteren.

Het prototype van de AI-software wordt onder meer getest bij het Reinhold Würth Innovation Center Curio. In het logistieke centrum van de Würth Group in Künzelsau (Duitsland) bevinden zich verschillende eindverpakkingsstations waar medewerkers producten die worden aangevoerd op trays gereed maken voor verzending. Würth heeft ongeveer 1.000.000 producten in zijn portfolio – variërend van kleine en lichte producten tot zeer zware onderdelen. En juist het hanteren van deze zware onderdelen is zeer belastend voor medewerkers. Om die reden test Würth de ‘GripperAI’-software van Festo waarmee robots onderdelen met een gewicht tot 20 kg kunnen hanteren.

De afdeling Advanced Development Analytics and Control van de R&D-afdeling van Festo heeft ruim twee jaar aan het project gewerkt. Met behulp van een geïntegreerde camera ‘kijkt’ de robot naar het type object, de vorm en het oppervlak. Op basis daarvan kiest hij uit het gereedschapsstation in de robotcel het beste gereedschap voor de afhandeling van dit product. Hierbij heeft hij onder meer de keuze uit grijpers die speciaal voor dit project zijn ontwikkeld en voorzien zijn van zuignappen uit het Festo portfolio. De Festo GripperAI-oplossing kan vrijwel alles pakken wat hij voor zich krijgt – mits de grijper en robot hiervoor geschikt zijn. De robotcel is sinds voorjaar 2023 bij Würth naar tevredenheid in gebruik en is op alle lijnen in te zetten. Toekomstige optimalisatiestappen richten zich op een hogere snelheid, betere verpakking en optimalisatie van het totale proces.

Dit artikel heeft betrekking op het volgende thema
Meer nieuws van Festo
Meer nieuws over Bedrijven
Meer nieuws over Handel en samenwerking