Economie / Financieel

Overheid en politiek

67,5 miljoen durfkapitaal voor start-ups

Nederlandse start-ups kunnen een beroep doen op 67,5 miljoen euro aan durfkapitaal dat is verdeeld over 6 nieuwe investeringsfondsen. Maar liefst 32 miljoen euro daarvan is afkomstig van de meest recente tender van de Seed Capital-regeling van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Met deze regeling vullen private investeerders en de overheid samen fondsen voor start-ups, waarbij de overheid maximaal 50% bijdraagt.

Kapitaal en kennis nodig
Start-ups zetten Nederland op de wereldkaart met hun nieuwe producten en diensten, en zorgen zo voor inkomsten en banen, zegt Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK). “Om ervoor te zorgen dat start-ups in ons land van de grond blijven komen en kunnen doorgroeien, hebben ze kapitaal en kennis nodig. De Seed Capital regeling voorziet daarin: private, ervaren investeerders brengen expertise en kapitaal in, en de overheid verdubbelt hun inleg. Het is goed om te zien dat het vertrouwen in onze start-ups groot is, getuige de deelname van pensioenfonds ABP.”

De 6 nieuwe fondsen

  • Rockstart Energy Fund: hiermee investeert pensioenfonds APB via belegger APG in start-ups die zich bezighouden met de energietransitie.
  • orskifonds: hier kunnen vrouwelijke ondernemers terecht.
  • Rubio Impact Ventures: voor start-ups met een focus op duurzaamheid.
  • CapitalT: focus op data en software voor onder andere zorg, onderwijs en bedrijfsvoering.
  • LUMO Fund II: gericht op de software achter de nieuwste technologieën, bijvoorbeeld AI en Virtual Reality.
  • Percival Participations III: voor ondernemers die op basis van een gepatenteerde of beschermde technologie een bedrijf willen laten groeien.

15 jaar Seed Capital
De Seed Capital regeling bestaat dit jaar 15 jaar. Sinds 2005 zijn er inmiddels 468 start-ups van durfkapitaal voorzien door in totaal 87 Seed Capital-fondsen. De totale investering komt op ruim € 400 miljoen, waarvan zo’n € 197 miljoen afkomstig is van de overheid.

Nieuwe tender open voor investeerders
Wil je als investeerder samen met de overheid investeren in start-ups? Van 1 t/m 31 oktober 2020 is er een nieuwe tender geopend voor de Seed Capital-regeling . Het budget is € 20 miljoen euro en de maximale lening per fonds is € 10 miljoen. Door een aanvraag te doen kunnen investeerders een lening aanvragen voor het oprichten van een investeringsfonds. Start-ups kunnen voor meer informatie en aanvragen terecht bij de fondsen zelf .


Meer nieuws over Economie / Financieel
Meer nieuws over Overheid en politiek