Algemeen

3D-geprinte handprothesen naar oorlogsslachtoffers in Oekraïne

3D-geprinte handprothesen ontwikkeld door de TU Delft zijn door het Indiase technologiebedrijf Vispala aan oorlogsslachtoffers in Oekraïne gedoneerd. Met behulp van een donatie van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco konden in oktober 350 handprothesen in Kiev worden overhandigd.

Foto: Ministerie van Gezondheid Oekraïne

Volgens ontwerper van de handprothese Gerwin Smit (TU Delft) was de vraag naar prothesen in Oekraïne al langer hoog, maar is dit sinds de oorlog nog erg opgelopen. Steun om aan deze vraag te voldoen is dus hard nodig. ‘Daar is dit een hele mooie bijdrage aan’, vertelt Smit over dit initiatief.

De zogenoemde 100-Dollar Hand werd binnen een Veni-project gecreëerd. Zo’n 80% van de mensen die een handprothese nodig heeft woont in een land waar hier te weinig budget voor beschikbaar is. Deze prothese biedt daar een oplossing voor. Smit beschrijft de prothese als een ‘betrouwbare, functionele kunsthand, die makkelijk te bedienen en lichtgewicht is’. Door grotendeels gebruik te maken van 3D-printen is deze prothese eenvoudig overal ter wereld te produceren en een stuk betaalbaarder. Na het ontwerpen van de 100-Dollar Hand heeft de sociale onderneming Vispala  de hand productieklaar gemaakt en is de productie ervan gestart. Sinds 2021 zijn er onder de naam iGrip al honderden van de kunsthanden gemaakt en verspreid.

Smit hoopt met behulp van de Movendi Foundation meer donaties in te zamelen voor een volgende schenking van handprothesen aan Oekraïne. Ook wil hij onderzoeken hoe mensen daar en in India de handprothesen ervaren, zodat hij met die feedback de kunsthanden kan verbeteren.

Bekijk hieronder een video over de handprothese.


Meer nieuws over Algemeen