Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Wie wordt er wakker?

Nederland, Gasland, dat was ten minste jarenlang van toepassing. Niet alleen was er gas voldoende voor onszelf, maar was er meer dan voldoende om volop te exporteren. Nu de Groningse gaskraan langzaam dichtgedraaid wordt, verandert dat plaatje. Allereerst daalt de export, maar er komt een moment dat we meer vragen dan we uit de grond mogen halen.

Met alle veranderingen op de energiemarkt, de komst van wind- en zonne-energie en de wens om huizen te gaan bouwen zonder gasaansluiting, zou je kunnen verwachten dat het nog jaren duurt voordat we in de situatie terecht komen dat we gas moeten gaan importeren. TNO heeft echter berekend dat dit punt dichterbij is dan we denken. Zoals we nu bezig zijn, zal in het meest pessimistische geval het omslagpunt al in 2021 bereikt zijn. Valt het allemaal iets gunstiger uit, dan hebben we nog 9 jaar extra en zullen we in 2030 over moeten gaan op geïmporteerd gas.

Voor alles en iedereen heeft deze verandering grote consequenties. Nu gebruiken we Gronings gas dat laagcalorisch is, maar gaan we importeren, dan krijgen we te maken met hoogcalorisch gas. Verbruikers zoals CV-ketels moeten hierop aangepast worden, hetgeen niet alleen veel werk en energie kost, maar ook nog eens naar schatting 9 miljard Euro in alle landen tezamen die nu het Nederlandse gas gebruiken. Dit is een gepeperde rekening die er aan zit te komen als dank voor jarenlang gas uit Groningen – en daar komt dan nog bij wat we moeten betalen om de schade van de aardbevingen te herstellen.

In het ongunstigste geval hebben we dus nog maar 4 jaar de tijd om in te spelen op wat er gaat komen, een tijd die te kort is om structureel iets te gaan doen. Zelfs in de 9 extra jaren krijgen we het niet voor elkaar om compleet over te stappen naar energie op zon en wind. De gepeperde rekening van jaren lang slapen op een gasbel staat er dus aan te komen. Niet de zeepbel maar de gasbel spat uiteen. U bent gewaarschuwd.