Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Wie bepaalt de afvalstroom?

In onze maatschappij van telkens nieuw, telkens meer en vooral telkens uitgebreider blijven we zitten met heel veel apparatuur die nog wel goed werkt, maar achterhaald is qua techniek. Neem alleen al de grote berg mobiele telefoons die afgedankt worden omdat er een nieuw model is gekomen.

Dat de mobiele telefoon een weggooiproduct geworden is wil nog niet zeggen dat dit voor alle apparatuur geldt. Neem bijvoorbeeld alle medische apparatuur in een ziekenhuis. De MRI-scanner wordt niet vervangen als Philips een net iets nieuwer apparaat ontwikkeld heeft. Dergelijke apparatuur moet jaren blijven draaien en worden pas vervangen als het echt nodig is. Dit levert echter onverwachte problemen op. Menig duur medisch apparaat, meetinstrument of industriële machine gebruikt nog een ingebouwde computer die op XP draait. Zolang een dergelijke machine stand alone werkt is dat geen probleem, maar in ziekenhuizen is dat lastig. Scans van patiënten gaan via het netwerk naar het digitale patiëntendossier hetgeen de weg vrij maakt voor hackers om in te breken. Voor verspreiders van ransomware is dit dan ook een open weg om hun kwalijke praktijken uit te voeren.

Omdat Microsoft geen updates meer levert voor hun besturingssysteem, moeten overal op de wereld apparaten vervangen of aangepast worden terwijl hun werking nog altijd goed is. De maatschappij wordt hiermee op kosten gejaagd waar we niet op zitten te wachten. We zijn hiermee dus overgeleverd aan de macht van één bedrijf die voor ons bepaalt hoe het moet.

Overigens zien we deze ontwikkeling niet alleen binnen de automatiseringstechniek, want zelfs ‘slands grootste bierbrouwer heeft onlangs een grote stroom witgoedafval is op zijn geweten. Zij zijn gestopt met het produceren van bier in vaatjes voor de welbekende beertender. Men had ons hier al voor gewaarschuwd, maar opeens bleven de schappen in de winkel leeg en staan er nu heel veel goed werkende apparaten nutteloos op de plank. En wat doe je dan met een apparaat dat o.a. een luchtpomp en een koelelement bevat? Op Marktplaats zetten, heeft geen zin. Daar staan er al 500 te koop voor dumpprijzen. Wie het weet mag het zeggen. Mijn beertender staat hier klaar voor een tweede leven.