Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Werk aan de winkel

Met deze uitgave van e-totaal zijn we gekomen aan het einde van 2015 en kunnen we ons op gaan maken voor 2016. Terwijl ik dit schrijf, probeer ik alvast een beeld te krijgen van dat wat we mogen gaan verwachten. Is de economische crisis nu echt voorbij en kunnen we weer aan de opbouw beginnen - de toekomst zal het leren.

Eén ding is in ieder geval wel al duidelijk. Als er weer sprake is van opbouw, dan ligt er voor de elektro-installateurs veel werk te wachten. De laatste jaren zijn er heel veel installateurs weggevallen en zal al het werk dat nu gaat komen, door een veel kleinere ploeg uitgevoerd moeten worden. Vanuit het blikveld van de klant zal het waarschijnlijk wel weer gaan om een traditionele installatie omdat hij niet weet wat er vandaag de dag allemaal aan nieuwe technieken bij gekomen is. De ontwikkelaars van slimme oplossingen hebben namelijk niet stil gezeten. Op heel veel punten is er het nodige veranderd en staat er nog meer op stapel. Neem het Internet der dingen (IoT), het is aan de installateur om al die nieuwe mogelijkheden te gaan verkopen.
Als installateur moet je nu niet denken dat dit allemaal vanzelf zal gaan. De klant wil alleen het licht aan en uit kunnen doen en of dit nu traditioneel of via KNX gebeurt, zal hem niet zo veel kunnen schelen. U zult hier duidelijk moeten gaan maken wat de nieuwe technieken aan voordelen hebben. Daarvan kan volgens mij de prijs een hele belangrijke factor zijn De aanleg van een zeer flexibele draadloze schakelaar kost immers heel wat minder dan een vergelijkbaar exemplaar in een centraaldozensysteem dat niet eens via Internet en een smartphone te bedienen is – argumenten die volgens mij perfect passen bij dat wat we in 2016 mogen verwachten.