Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Wel in mijn achtertuin?

Onlangs werd er in het tv-programma EenVandaag aandacht besteed aan het fenomeen transformatorhuisjes. Overal worden die bijgeplaatst en tot 2040 moeten de netbeheerders ca. 48.000 van dergelijke huisjes in Nederland gaan plaatsten. Een gigantische klus, want het plaatsen is zo gedaan, maar het leggen en verleggen van de kabels en het aansluiten is wel wat anders.

Hier bij mij om de hoek is een hoogspanningsverdeelstation te vinden waaraan maanden gewerkt is om het uit te breiden. Nu dat klaar is, komen de middenspanningskabels aan de beurt die naar alle uithoeken van het verzorgingsgebied gaan. De straat direct naast het verdeelstation heeft over de hele breedte maanden open gelegen om daar mantelbuizen in te leggen waar later de kabels door getrokken worden. Hoeveel buizen dat waren, was niet gemakkelijk te tellen (ik kwam bij een voorzichtige schatting op meer dan 50). Meerdere lagen dik werden ze meters diep onder de grond gewerkt voor onze energievoorziening van morgen. En dat was nog maar over een lengte van een paar honderd meter. Het verklaart waarom het wel even duurt voordat het totale net verzwaard is.

Maar nu de transformatorhuisjes. Die blijken links en rechts op weerstand te stuiten van mensen die zo’n ding vlak in de buurt krijgen. Klachten als belemmering van het uitzicht en eventuele nadelige gezondheidseffecten door magnetische velden zijn de meest gehoorde klachten. Ik heb geen metingen verricht, dus over de veldsterkte rondom het huisje kan ik niets zeggen. Aangaande de belemmering van het uitzicht kan ik zeggen dat dit wel meevalt. Het onlangs bij ons in de buurt geplaatste huisje van 2,5 x 2 en 1,8 meter hoogte neemt minder ruimte in beslag dan een Renault Kangoo. Die is ca. 30 cm smaller, maar wel 1,5 meter langer.

De man, die bij EenVandaag ageerde tegen een transformatorhuisje in zijn blikveld, maar wel zonnepanelen heeft en een elektrische auto, is vergeten dat naast een transformatorhuisje wonen juist alleen maar voordelen heeft, zeker voor zijn zonnepanelen. Een directe, korte lijn met het hoogspanningsnet – mijn zonnepanelen zouden alleen maar blij zijn met zo’n huisje in de achtertuin.