Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Waarom die onderkin?

Begin dit jaar had slechts een select gezelschap gehoord van de videodienst Zoom en nu zoemt het overal. Niet alleen het onderwijs Zoomt, maar ook de maandagmorgenvergadering, de bespreking met de makelaar, de cabaret of muziekvoorstelling en zelfs de meditatiesessie van de lokale Mindfulness coach Zoomt over het internet.

Doordat elke doorsnee laptop een ingebouwde camera en microfoon heeft, wordt het iedereen wel heel erg gemakkelijk gemaakt. Wat jammer is dat er veelal niet kritisch gekeken wordt naar het beeld dat men verstuurt. Wanneer het video-bellen gebruikt wordt om virtueel bij oma op bezoek te gaan, dan is daar niets mis mee, maar helaas zien we ook bij serieus beeldmateriaal zoals bij webinars, livestreams en B2B-YouTube-filmpjes dramatisch slechte uitingen. Vroeger, toen we het moesten doen met een webcam met een hele lage resolutie, was dat geen probleem. Nu zelfs de camera in de laptop HD-beelden kan opnemen, wordt ook menige onsmakelijke onderkin haarscherp doorgestuurd, iets dat niet nodig hoeft te zijn. Goede filmpjes en video-uitingen maken, is niet ingewikkeld. Elke moderne iPad of iPhone heeft een camera aan boord die goede video’s kan maken. De iPad heeft zelfs standaard een compleet video-editing-programma aan boord waarmee heel gemakkelijk een heel behoorlijk filmpje gemaakt kan worden. Een muziekstandaard uit de kringloopwinkel om de iPad op te zetten, een mooie achtergrond en geen saai bureau of rommelige woonkamer, veel lampen om alles goed uit te lichten en u komt een heel eind met het maken van een video die wel het aanzien waard is. Vergeet daarbij niet te experimenteren met het geluid. De ingebouwde microfoon in een iPad is niet onaardig, maar het kan beter door de microfoon van uw ‘oortjes’ te gebruiken.
Ergo, weg met de camera in de laptop, weg met de onderkinnen en slechte videobeelden die de kwaliteit van uw onderneming alleen maar onderuit halen. Het kan echt anders.