Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Waar zijn de demonstraties?

Een paar maanden geleden kon u in e-totaal lezen dat er op de beursvloer van de e&a beurs een stand zou komen waarin doorlopend demonstraties gegeven zouden worden. Dit nieuwe initiatief leek mij wel wat en ik stelde mij al een soort natuurkundelokaal voor met een grote demonstratietafel, een schoolbord, een beamer, een enthousiaste 'leraar' met smakelijke verhalen en uiteraard heel veel fraais dat gedemonstreerd zou kunnen worden.

Binnen ons vakgebied valt immers heel veel te laten zien en ik had dan ook verwacht dat het storm zou lopen en dat het een dagvullend programma zou worden. Tot mijn grote verbazing waren er nagenoeg geen aanmeldingen en moest FHI dit onderdeel schrappen van de lijst. Waardoor dit komt, zal waarschijnlijk nooit duidelijk worden. Oorzaken zoals dat er niets te demonstreren is, standhouders demonsteren liever in hun eigen stand, het is te schools, het idee is niet voldoende naar buiten gebracht of misschien wel te duur, kunnen mogelijk iets met het mislukken te maken hebben. Jammer is het in ieder geval wel.
Wie mij wat beter kent, weet dat ik een tijd als natuurkundeleraar voor de klas heb gestaan en aldaar heel wat heb moeten demonteren om de lesstof te verduidelijken. Er is niets leukers dan op een tafel te staan met twee blokjes om te laten zien dat een blokje lood net zo snel valt als een blokje balsahout of grote vonken trekken met een elektriseermachine. Demonstraties die op die manier uitgevoerd zouden worden tijdens de beurs zouden dan waarschijnlijk net zo leuk en zinnig zijn als in mijn klas. Helaas moet u dit missen en moet u zelf op zoek gaan naar plekken waar iets gedemonstreerd wordt. Die zijn er zeker. Neem alleen al het Demoplein. Daar ga ik in ieder geval naar toe om te kijken naar de Ersa-machine voor selectief solderen. Dit soldeerproces heb ik nog nooit in levenden lijve gezien en ik hoop dan ook dat deze machine werkend opgesteld staat op het Demoplein. Ik kijk er nu al naar uit. Voor de rest zal het zoeken worden, want ik weet nu echt niet wat er nog meer gedemonstreerd zal worden.