Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Trager dan een slak?

Dagelijks worden we overstelpt met aanbiedingen van webshops over de gehele wereld waarbij firma's in Nederland proberen op te vallen met de hun snelheid. De reclamekreet 'Vandaag besteld is morgen in huis' is door Bol.com al aan de kant geschoven en gaan ze nu voor 'Vandaag besteld voor 12 uur is vandaag gehaald bij AH'.

Ook bij bestellingen vanuit het buitenland wordt er alles aan gedaan om de pakketjes razendsnel af te leveren. Gerenommeerde pakketdiensten zoals UPS, DHL en aanverwanten zijn zeker in staat om te zorgen dat een pakket vanuit de binnenlanden van China toch echt binnen een week afgeleverd wordt.
Dat de werkelijkheid helaas anders is, heb ik onlangs mogen ervaren. Voor een evenement had ik een DMX-PWM-controller voor LED’s nodig. In China bij een populaire webshop trof ik een geschikt exemplaar aan en om het ding op tijd in huis te hebben, koos ik voor een duurdere manier van verzenden, namelijk via EMS (een dienst die van PostNL blijkt te zijn). Waarschijnlijk had ik dat nooit moeten doen, want in plaats van de beloofde 7 tot 15 werkdagen wacht ik nu al weken op mijn pakket. Niet alleen werkte de track and trace zeer beroerd, maar bleek dat PostNL mij zo nodig per brief moest laten weten dat mijn pakket bij de douane aangeland was en of ik het pakket wel wilde ontvangen. Deze vraag moest ik per post beantwoorden, dus wederom minimaal een dag vertraging. Wat er daarna allemaal verder mis is gegaan, is voor mij volkomen onduidelijk, want de zending is aangemeld om te versturen, maar is ergens op Schiphol blijven liggen. Nu 1,5 maand nadat ik de order heb geplaatst, is mijn controller nog altijd niet hier en weet PostNL mij niets nieuws te vertellen. Inklaren via PostNL – een bedrijf dat mij al vaker in de steek heeft gelaten – gaat blijkbaar niet zo geweldig en laat dit voor de zoveelste keer weer zien dat je voor pakjes toch beter bij een andere vervoerder kunt zijn. Uit ervaring weet ik dat zij wel sneller zijn dan een slak.