Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Terug naar het paard?

Ruim 5000 jaar was het paard voor ons het belangrijkste transportmiddel totdat meneer Ford een manier bedacht om goedkoop een auto te kunnen maken. Vanaf dat moment werd het paard pure luxe voor een selecte groep mensen en liet de rest van de mensheid zich vervoeren in een transportmiddel waar je als berijder zelf heel actief mee bezig moet zijn.

Gasgeven, sturen en roeren in de benzine met de versnellingspook zijn immers de handelingen die je onder de knie moet hebben wil je met de auto kunnen rijden. Wat dat betreft is het paard toch veel gemakkelijker. Het juiste klapje met een zweep of een rukje aan de teugels zijn voldoende om het dier in beweging te zetten. Ondertussen staan we op de drempel van de volgende verandering waarbij het met name de goede eigenschappen van het paard zijn die we terug zien komen in onze auto. Ik doel dan op alle sensoren die ons helpen om de auto op de weg te houden. Meer en meer zien we dat onze bolide hiermee uitgerust is en ons kan helpen bij ingewikkelde verrichtingen zoals fileparkeren. Onlangs mocht zelfs een selecte groep autobezitters ervaren hoe de autotechniek aan het veranderen is. Zij werden op een ochtend wakker als trotse bezitters van een ge-update auto die ineens veel van het goede van een paard in zich herbergt. Ik heb het hierbij niet over de paardenkrachten, maar over het feit dat de auto ineens zelfstandig kan rijden. Tesla is namelijk al ruim een jaar bezig om hun auto’s uit te rusten met allerhande sensoren en actuatoren, alleen waren de software en de RDW nog niet zo ver. Nu zijn ze wel zo ver en heeft de auto, net als het paard in feite, alleen een zetje nodig om op weg te gaan met zo hier en daar wat bijsturing. 5000 jaar rijden met een transportmiddel met ingebouwde intelligentie komt weer terug, alleen nu zonder ”geschommel en gehobbel en maar kijken naar de kont van het paard”.