Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Terug naar groot?

Dat elektronica telkens kleiner en sneller wordt en qua functionaliteit meer kan, is goed te zien aan onze mobiele telefoons. Dat dit echter niet de enige categorie apparaten is, heb ik onlangs zelf mogen ervaren toen ik een draagbare meersporen audio-opnameapparaat kocht.

Lang geleden was multitrack recording iets dat alleen maar weggelegd was voor grote studio’s. Zelfs de Beatles moesten het in de begintijd nog doen met twee sporen voor het opnemen van hun eerste twee LP’s. Men stelde dat voor popmuziek dit meer dan voldoende was. Dat deze bewering kant nog wal raakte, werd al snel duidelijk en studio’s werden in korte tijd uitgerust met recorders met wel vier sporen.
Vandaag de dag is multitracking niet meer weg te denken en zelfs een hobbyist als ik kan nu voor een paar honderd euro een 16-sporen ‘opnamestudio’ kopen die niet veel groter is dan de schuifpotentiometers om de kanalen in te kunnen stellen en waarin ook nog eens alle effectapparatuur is verwerkt zoals galm, limmeters, vervorming, etc. De in het apparaat aanwezige DSP doet alles snel en accuraat en met een geluidskwaliteit die CD-waardig is. Het draagbare apparaat heeft waarschijnlijk meer in huis dan de Beatles-studio van 40 jaar geleden terwijl het energiegebruik een fractie is, gezien het feit dat het geheel zelfs met zes penlight batterijen gevoed kan worden.
Er is veel veranderd en het einde is nog niet in zicht. Over tien jaar is alle elektronica nog weer kleiner, sneller en energiezuiniger waarbij de functionaliteit alleen maar groter is. Wij als consumenten bepalen daarbij voor een belangrijk deel waar het heen zal gaan, want uitgaande van de techniek zou je nooit verwachten dat de oude Nokia van jaren geleden weer terug zou komen. Toch is dat laatste waar. Onlangs heeft het bedrijf HMD, dat de naam Nokia mag voeren de 3310 weer uitgebracht. Op een aantal punten is het apparaat meegegaan met zijn tijd, maar met 3G en 4G kan hij niet overweg zodat het eigenlijk een telefoon is waarmee je met goed fatsoen alleen maar kunt bellen en sms-en.
Heet dit retro of zit er iets anders achter? Willen we als consument geen slaaf meer zijn van onze apparaten? Voer voor psychologen zou ik zeggen en een ontwikkeling waar verkeersdeskundigen alleen maar blij van worden. Wij als techneuten moeten echter alle trends voor zien te blijven, want dat wat morgen in is bij het publiek moet vandaag ontwikkeld zijn. En zie dan maar eens bij te blijven als je denkt dat op de TV na alles kleiner wordt. Sterkte daarmee!