Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Techniek of taart?

Ondanks dat ik van te voren al heel veel van de WoTS gezien had in de vorm van persberichten en aanverwante aankondigingen, was ik toch nog twee dagen bezig om de beurs te bezoeken. Ook niet nieuw waren de genomineerden voor de TechAward, aangezien ik zelf in de jury heb gezeten.

Dit jaar was voor het eerst gekozen voor een combinatie van een vakjury en een publieksjury om zo het niveau omhoog te krikken. Toch werd voor mij weer eens duidelijk dat een publieksjury lang niet altijd vakkundig en onafhankelijk is, iets dat we bijvoorbeeld heel erg sterk bij het Songfestival zien. Nu is het bij de TechAward een lastige opgave om aan te geven welk product het meest innovatief is. Niet alleen waren de verschillen dit jaar zeer groot en moet je over veel achtergrondkennis beschikken om te zien of de stekker van Binder meer vernieuwend is dan de EMC-testinstallatie van DARE!
Uitgaande van dat wat uiteindelijk te zien was tijdens de beursdagen, heb ik het sterke vermoeden dat heel veel mensen die vooraf via de site gestemd hebben, voornamelijk op de naam van de firma gestemd hebben en niet op het innovatieve van het product. Zo was er een product te zien waarvan ik nu nog altijd niet snap wat het exact doet en stond er een ander apparaat dat al meer dan een jaar op de markt te koop is en waarvan een belangrijk stuk van de ‘vernieuwing’ door mij 40 jaar geleden al gebruikt werd.
Gelukkig heeft het publiek dat tijdens de beurs gestemd heeft, wel goed gekeken, want de beide winnaars zijn terechte winnaars en namens het hele team van e-totaal wil ik ze dan ook hierbij feliciteren met het behaalde resultaat. Mijn kritiek op een publieksjury is dan ook niet altijd van toepassing. Sterker nog, ik ben een groot voorstander van een publieksjury voor Heel Holland bakt. Al die lekkere taarten zijn toch echt andere kost dan de producten voor de TechAward en dat willen we allemaal wel proeven.