Sinds ik iemand sprak die niet wist hoe hij zijn band moest plakken en dat wel even wilde leren via YouTube, gebruik ik dit medium totaal anders dan voorheen. Ook nu kijk ik geregeld naar instructievideo's en gebruik ik dit platform voor het vinden van meer informatie over artikelen die ik aan het schrijven ben.
Naast dit soort informatieve filmpjes zijn er ook ontelbare video’s te vinden waarop te zien is hoe iemand iets aan het maken is. Veel mensen vinden het leuk om te laten zien hoe zij tafels en stoelen, en allerhande andere objecten aan het bouwen zijn. Daartussen zitten ontelbare energie-gerelateerde projecten variërende van zelfbouw windturbines, solar-boilers tot aan miniwaterkrachtcentrales. Nog groter is het aanbod perpetuum-mobile-projecten of apparaten om gratis elektriciteit op te wekken met systemen die nooit kunnen werken. Knap hoe men die bedenkt en weet te maken zonder de werkelijke energiebron te laten zien.
Omdat ik dagelijks in de meest moderne technieken moet duiken, is het soms ontspannend om te kijken naar handwerkers die zich bezig houden met technieken van lang geleden. In de serie oude ambachten liep ik onlangs tegen een serie opnames aan van Grandpa Amu. Deze Chinese opa is als timmerman een ware vakman die laat zien hoe je met bamboe allerhande nuttige en leuke objecten maakt. Daarbij gebruikt hij technieken en gereedschappen die zo uit de middeleeuwen zijn weggelopen, maar die hij nog altijd in ere houdt. Zo boort hij gaten met een zogenaamde boogboor (een naam die ik pas vond na het nodige Googelen) en zaagt hij met een zaag die nog met een rondgedraaid touw gespannen wordt. Met deze gereedschappen en echt vakmanschap maakt hij voor hemzelf maar vooral voor zijn kleinkind, het mooiste van het mooiste. Dat is wel wat anders dan de rijdende, gifgroene rups die hier voor mijn kleinkinderen ligt. Dit kunststoffen onding zingt constant met een irritant stemmetje dat hij rupsje Nooitgedacht is en graag voortgerold wil worden. Als je het hebt over armoede dan is dit stuk speelgoed uit de kringloopwinkel vol elektronica en knipperende lampjes pas echtte armoede. Dan ben je als kleinkind de koning te rijk als je kunt zeggen dat Grandpa Amu je opa is.