Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Software-boycot?

In de tijd dat half Nederland in een Lada reed, viel het al op dat technologie uit Rusland behoorlijk achter liep. Was het meest verkochte Lada-model - een tank van een auto - niet een uit productie genomen model van Fiat? Ik weet het niet meer. Wel weet ik dat mijn analoge multimeter die ik in de jaren 80 kocht qua technologie zwaar achter liep.

Niet alleen was hij geheel analoog met een rare schaalverdeling, maar ook nog eens lomp en zwaar en opgebouwd met een pertinax print terwijl epoxy toen al heel normaal was. Toch vond ik het een geweldig ding, mede omdat hij geleverd werd in een metalen kistje en daardoor bom-proof was. Waren de auto en de multimeter toen al klaar voor dat wat er vandaag de dag gebeurt?
Sinds die tijd heb ik in ieder geval het gevoel gehouden dat de technologie uit Rusland zwaar achter loopt. Lada’s zijn bijvoorbeeld niet meer nieuw te koop omdat ze niet mee kunnen met de huidige milieunormen in Europa en alle elektronicaproducten komen uit China, een land dat wel in staat is om moderne producten te ontwikkelen en voor een appel en een ei op onze markt te slijten.
Het enige dat nu nog veelvuldig uit Rusland komt is software. Ik heb het dan niet over het technologisch behoorlijk hoogstaand product Kaspersky, de antivirussoftware die zelfs door menige overheidsinstantie gebruikt wordt, maar over de software die gratis vanuit Rusland de wereld in gestuurd wordt. Voor zo ver ik weet, is dit hoogwaardige software die behoorlijk ver vooruit loopt in technologie, maar toch ongewenst is. Hiermee Rusland boycotten, is voor de hele wereld geen probleem.
Als conclusie kan ik dan ook zeggen dat het boycotten van Russische producten alleen maar voordelen heeft. Het milieu is blij als we de vervuilende energie niet meer importeren en zelf versneld overschakelen op groene energie. En onze computers zijn blij als we de gratis software uit Rusland weren. Niemand importeert graag virussen.

Achtergrond

Meer achtergrond