Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Slimme meter – slimme mensen?

Dat een aanzienlijke verhoging van de prijs mensen er toe aanzet om te gaan bezuinigen, is nog nooit zo goed te zien geweest aan de verhoging van de energieprijs. Volop hoor je mensen klagen over hun nieuwe energiecontract waarvan de prijs een factor 2 tot 3 of nog veel meer hoger is dan dat wat ze gewend waren. Overal zie je dan ook dat men bezig is met energiebesparing en wordt er nagedacht over zonnepanelen.

Zelfs is er tegenwoordig een energieweerbericht dat wekelijks vertelt of we de was buiten kunnen drogen, of de zonnepanelen veel gaan opbrengen en wat er verwacht wordt aan opbrengst uit windenergie. Dat laatste is natuurlijk iets dat interessant is, maar zolang het merendeel van de mensen niet per kwartier afrekenen, is dit iets dat leuk is om te weten, maar niet veel bijdraagt aan onze besparing. Vooral grote bedrijven die wel een dergelijk contract hebben, zullen daar iets aan hebben.

Nu willen de energiebedrijven maar wat graag dat we met z’n allen wel zo gaan werken. Dat we onze wasmachine en droger laten draaien en onze auto opladen als de prijs laag is, want dan moeten we gebruik gaan maken van een slimme meter – ze hebben dan meer invloed, besparen op de meteropname, kunnen ook meekijken in ons privéleven en nog meer zaken die we eigenlijk niet willen.  Alleen met een dergelijk afrekenapparaat is dat immers mogelijk. Door ons een vette vis voor te houden, proberen ze om ons zo’n meter aan te smeren en heeft u al zo’n meter, dan willen ze dat u overstapt van afrekenen per jaar naar afrekenen per kwartier. Dat is een simpel vinkje ergens in uw dossier dat dit mogelijk maakt, maar tegelijkertijd ook grote consequenties heeft. Het maakt de stap naar salderen per maand of nog erger per week een stuk gemakkelijker. Nu al is er een energieleverancier die deze stap gezet heeft, ondanks dat dit eigenlijk niet de bedoeling is. De wet is hierover niet helder.

Salderen per maand zorgt er voor dat het voordeel van de zomer niet meer naar de winter is over te hevelen. Als straks de salderingsregeling is afgeschaft, wordt hierdoor het hebben van zonnepanelen waarschijnlijk niet meer echt interessant, tenzij we het energieweerbericht goed gaan volgen. Maar wie wil zijn leven aanpassen aan de energieprijs? Tijd voor slimme mensen die geen slimme meter willen.