Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Samen tegen malware?

Aangaande de verspreiding van malware is er een nieuwe trend opgedoken die door de NOS onlangs naar buiten gebracht is. Zij hebben ontdekt dat ransomware en allerhande andere schadelijke software gewoon te koop is op Internet. Diep in de duistere krochten van het web is een soort Marktplaats waar hackers software aanbieden, compleet met aanbiedingen zoals korting van de dag en twee voor de prijs van één.

Dit is een nieuwe trend waar we terdege rekening mee moeten gaan houden. Blijkbaar is het gunstiger voor de hackers om niet zelf de malware te gebruiken, maar om dat over te laten aan criminelen die niet slim genoeg zijn om zelf de software te schrijven. Doordat er blijkbaar heel veel domme criminelen zijn die ook wel hun slag op het Internet willen slaan, is het verkopen van malware blijkbaar gunstiger dan het zelf gebruiken. De maker blijft dan zelf buiten beeld en hoeft hij alleen zijn waar aan te prijzen. Anderen gaan dan voor hem de strijd aan met ons computergebruikers en wij zijn ondertussen ook wel slimmer geworden. Nog maar een klein deel van de Internetters klikt zomaar op een vage link in een mailtje vol met taalfouten.
Toch is deze ontwikkeling zorgwekkend. De malwareprogrammeurs gaan verder met het maken van hun foute software en als IoT echt een feit is en het echt tot de onderwereld doorgedrongen is dat je malware gewoon kunt kopen, wordt de kans wel erg groot dat aan het net gekoppelde apparatuur gegijzeld wordt. Dat wat Q-Park onlangs overkomen is, kunnen we dan meemaken met onze koelkast, onze verwarmingsinstallatie en zelfs met onze auto. Als die midden op de snelweg gegijzeld wordt door ransomware, kan dit zelfs gevaarlijke situaties opleveren.
Omdat Internetcriminaliteit een wereldwijd probleem is, is er eigenlijk maar één oplossing, namelijk wereldwijde samenwerking. Bedrijven, instellingen, overheden en inlichtingendiensten zouden de handen ineen moeten slaan om oplossingen te bedenken om samen de strijd aan te gaan. Het is immers in het belang van de hele wereld dat deze wereldomvattende criminaliteit een halt toegeroepen wordt. Of echter samenwerken een haalbare kaart is, is maar de vraag. Zolang er ook nog commerciële belangen in het spel zijn, zal het wel dezelfde kant op gaan als de klimaatafspraken van Parijs.