Hergebruik is bij auto's al jaren een goed doorgevoerd begrip. Onderdelen van oude auto's zijn voor reparatiedoeleinden in te zetten en wat er overblijft, kan na demontage in een gecertificeerd sloopbedrijf waardevolle grondstoffen opleveren voor nieuwe auto's. Wat dat betreft zou je denken dat deze tak van industrie goed bezig is. Toch kan het beter weten we allemaal.
Geen fossiele brandstoffen meer om op te rijden en lichtere materialen voor de constructie. Toch wil dit allemaal niet zeggen dat de auto milieubewuster wordt. Lang niet altijd is helder wat de invloed van een verbetering is. Materialen zoals aluminium en koolstofcomposieten zorgen voor minder massa en dus een lager brandstofgebruik, maar dat zegt niets over de energie die extra nodig is om deze materialen te maken en te recyclen. Dit kan er wel eens toe leiden dat het netto resultaat nul of zelfs negatief is.
Dat ongeveer een kwart van de totale energieboekhouding van een auto al verbruikt is voordat er ook maar één kilometer gereden is, weet lang niet iedereen. Energiewinst valt dan ook in dit stuk goed te behalen door goed te gaan kijken naar de gebruikte materialen. Aan de TU/e is dan ook een groep studenten volop bezig om te kijken waar besparingspotentiaal ligt. Onlangs kwamen ze met een zeer opvallend bericht en wel een auto die gemaakt is van vlas (het materiaal waar we vroegers lakens van weefden). Door de vezels kruislings te leggen en het geheel samen te persen hebben ze een materiaal gemaakt dat licht en sterk is – zelfs sterk genoeg voor de draagbalken – en dat ook nog eens biologisch afbreekbaar is. De bedenkers gaan er van uit dat het nieuwe materiaal een positieve invloed op de energieboekhouding heeft en in de toekomst al het staal, aluminium en koolstof vervangt waarmee nu de carrosserie gemaakt wordt.
De roestbak van vroeger wordt hiermee een vlasbak, aldus de studenten van de TU/e. Hierbij vergeten ze dat roest gedegradeerd ijzer is en compost bij vlas hoort. We zullen ze het maar vergeven, want ik weet nu al dat ik straks niet in een compostbak wil gaan rijden.