Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Repareerbaar?

Als het aan de Europese Commissie ligt, moet apparatuur beter repareerbaar worden en dienen fabrikanten er voor te zorgen dat dit binnen en buiten de wettelijke garantietermijn gemakkelijker en goedkoper wordt. Dit zou ook nog moeten gelden voor een termijn van vijf tot tien jaar na aankoop van het product. Ook wil men dat er verplicht voor reparatie gekozen wordt en niet voor vervanging, dit alles om af te komen van de weggooimaatschappij waar we nu in leven. Daarnaast moet er een online platform komen waar reparateurs (een beroep dat je kunt scharen onder het kopje 'Oude ambachten') en gerepareerde spullen te vinden zijn.

Al met al een goed voorstel, maar volgens mij heeft dat grote consequenties. Met name voor de elektronica-industrie wordt dat een ware uitdaging waarbij als eerste de vraag opdoemt: wat is repareren? Is dat op componentenniveau gaan werken of is het vervangen van een complete print ook repareren? Zeker gezien het feit dat elektronica nog altijd kleiner en kleiner wordt en meerlaagse printplaten propvol zitten met SMD-onderdelen, is reparatie op componentenniveau een ware uitdaging. Eigenlijk zouden we dan weer terug moeten naar de through-hole-technologie met als resultaat dat onze smartphone weer een ‘koelkast’ wordt. Of we dat willen is de grote vraag.

Ook de behuizing moet aangepast worden. Apparaten die niet meer te openen zijn, mogen dan niet meer verkocht worden, een eis waar ik een groot voorstander van ben, maar die ook weer grote consequenties heeft, o.a. voor het formaat. Nog ingewikkelder wordt het met de wens dat consumenten zelf hun apparatuur moeten kunnen repareren. Als dit geldt voor Jan en Alleman, dan vraagt dat veel. En bedenk hoe het dan gaat met de elektrische veiligheid. Voor een leek is een rubber in een wasmachine vervangen wel iets anders dan een nieuw netsnoer in een boormachine monteren.

Al met al mag ik stellen dat het in principe een goed voorstel is, maar dat de opstellers niet te rade zijn gegaan bij de specialisten. Brussel heeft zich niet afgevraagd of dit realiseerbaar is, zeker zolang de consument liever kiest voor goedkope elektronica uit China – elektronica die veelal zeer twijfelachtig is qua ontwerp, gebruikte componenten en de manier waarop de schakeling gebouwd is. Hier paal en perk aan stellen is een gemakkelijker weg.