Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Philips, Philip, Phili…fileren?

Het gaat slecht met wat ooit onze nationale trots was. Op dezelfde dag dat NXP een recordomzet bekend maakt en ASML onlangs een nog grotere groei aankondigde, maakte Philips bekend dat er duizenden medewerkers het veld moeten ruimen. In Nederland zijn dat er ongeveer 1100 waarvan een groot deel werkzaam bij de researchafdeling.

Het ooit zo beroemde Natlab wordt nog verder uitgekleed, waarbij bij mij de vraag op komt hoe het dan verder moet gaan met Philips. Het Natlab was immers de plaats waar de meest beroemde producten zijn ontwikkeld zoals de CD- en DVD-speler en op verlichtingsgebied de spaarlamp, producten waar Philips lang geleden heel veel mee verdiend heeft.

De verzelfstandiging van ASML en NXP zijn grote fouten gebleken voor het totale concern evenals de aankoop van de firma van het ondeugdelijke slaapapneu-apparaat. Dit zijn slechts enkele fouten, want terugkijkend is het echte verval in de jaren 90 begonnen met topman Jan Timmer. Zijn manier om het bedrijf te redden was mensen er uit gooien, terwijl hij het beter had kunnen gooien op productverbetering. Ik ken Philips als een innovatief bedrijf, dat vaak steekjes liet vallen. Gammele knoppen, goedkope behuizingen, rare manieren van bedienen en dus op de finesse net te veel punten liet liggen. Had men vanaf de jaren 80 meer gewerkt aan kwaliteit, dan had het merk Philips er net zo goed voorgestaan als ASML nu.

Personeel ontslaan en zeker op een researchafdeling is gevaarlijk voor een onderneming. Het zijn immers deze mensen die er voor moeten zorgen dat een bedrijf mee gaat met de tijd. Zeker binnen de elektronica, waar de ontwikkelingen heel snel gaan, kun je niet verwachten dat een product vele tientallen jaren in dezelfde vorm geproduceerd kan worden.

Hoe het nu met Philips verder moet gaan, zal de toekomst leren. Een toekomst die misschien geen plaats meer biedt aan grote, logge bedrijven zoals Philips ooit was. Klein, flexibel en gespecialiseerd lijkt mij meer de toekomst. Philips is in ieder geval al lang zijn glans verloren. Wat blijft er over?