Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Oud met gebreken

Ouder worden heeft zo zijn gevolgen. Eén van die gevolgen is dat je het contact met de hedendaagse werkelijkheid kwijt kunt raken. Dit zie je vooral bij mensen die leiden aan dementie. Heden en verleden gaan dan door elkaar lopen, hetgeen tot rare, soms zeer komische situaties kan leiden.

Een dame van ruim 90 horen vertellen dat ze binnenkort met de VUT gaat, kun je gerust hier toe rekenen. Minder wordt het als de dementie tot afwijkend gedrag leidt. Ook daar zijn voldoende voorbeelden van bekend. Neem bijvoorbeeld de nette drogist die door zijn ziekte ineens een afperser geworden is.
Omdat ouderdom met gebreken komt, kijken vele menen dan ook al ruim voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd uit naar dat moment. Eindelijk rust en vooral geen verplichtingen meer is waar het hen om te doen is. Eindelijk de tijd om te gaan reizen of heerlijk niets gaan doen, is voor hen waar ze naar uitkijken als ze met pensioen gaan. Zelf hoor ik ook tot die categorie. Ook ik tel de jaren af, alleen al om het feit dat ik dan niet meer bij moet blijven bij alle veranderingen in de techniek.
Stoppen met werken als ze echt oud zijn is iets dat voor veel mensen geldt, maar lang niet voor iedereen. Zo hebben we onlangs nog mogen meemaken dat iemand van bijna 80 nog volop beweerde dat hij zijn klus graag af wilde maken. Ik heb het dan over Sepp Blatter, opperhoofd van de FIFA en de man die onlangs weer herkozen werd als voorzitter van de internationale voetbalbond.
Het hele verhaal Blatter is natuurlijk een heel raar verhaal, want welke klus wil hij afmaken. Het weer op orde brengen van de voetbalbond waar hij zelf al sinds 1975 voor werkt in een hoge positie? Ik denk dat hij toch echt een paar updates gemist heeft. De voetvalclub DOS uit Utrecht bestaat niet meer, hetgeen ook geldt voor het besturingssysteem voor de computer. Binnenkort zijn we toe aan Windows met 10 geraniums om achter te zitten – of haal ik nu wat dingen door elkaar?