Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Nooit meer leeg?

Op 16 en 17 februari wordt het Energy Storage Event gehouden, een online-bijeenkomst waar het vooral over accu's gaat. Dit is niet zo raar, want de wereld zit immers vol met deze oplaadbare energiedragers. En als we de voorspellers mogen geloven, dan zal in de nabije toekomst hun rol nog vele malen groter worden.

Niet alleen neemt de vraag naar draagbare en mobiele energieleveranciers nog altijd toe, ook voor het stabiel houden van ons energienetwerk zal opslag onontbeerlijk zijn.
Zelf heb ik met accu’s een gespannen relatie. Of het nu aan mij ligt of aan de accu, ik word te vaak geconfronteerd met de nadelen. Naast geheugeneffect en zelfontlading is de grootste ergernis dat ze bijna altijd leeg of zelfs defect zijn als je ze nodig hebt. De accu’s van mijn schroefboormachine spannen de kroon. Die ene keer dat ik die nodig heb, kan ik eerst een paar uur gaan laden voordat de schroef in de muur gedraaid kan worden. Voor een enkele schroef is dat wat onhandig, met als gevolg dat je de handschroevendraaier pakt.
Met de komst van lithium-accu’s is het probleem van zelfontlading voor een groot deel opgelost, maar blijft het probleem dat je netjes moet omgaan met de accu. Niet te ver opladen en graag ook niet te vaak, want de levensduur is en blijft beperkt. En wat doe je dan met de accu? Daarnaast is ook de capaciteit niet oneindig. Dat merk je aan je accu van je mobiele telefoon. Als je niet uitkijkt en te veel spelletjes speelt, is je energievoorraad ten einde als je dat dringende telefoontje moet plegen.
Ergo conclusio, accu’s zijn maar moeizame dingen. Toch zijn we er dusdanig blij mee dat we de nadelen aan de kant zetten en ze volop proberen in te zetten. Er zelfs twee dagen over gaan praten tijdens het Energy Storage Event. Ondertussen hoop ik op nieuwe ontwikkelingen die leiden tot de ideale accu. Ik kan niet wachten.