Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Nooit meer leeg 2?

En ineens lig je dan in een ziekenhuis met een rare infectie die alleen met antibiotica via een infuus verholpen kan worden. Een belevenis die ik alleen ken van partners en kinderen, maar nu zelf mocht ervaren. En een ervaring was het zeker. Niet alleen hoe het toegaat in een ziekenhuis, maar ook welke fraaie staaltjes techniek en automatisering er vandaag de dag toegepast worden.

Al snel nadat mij een bed was toebedeeld, werd ik gekoppeld aan een moderne infuuspomp, een pomp die duidelijk vol zat met microcontrollers en sensoren, en die op vele manieren ingesteld kon worden. Dit fraaie stukje techniek zorgde er voor dat ik mij al vrij snel thuis voelde. Dat moet ook wel, want die pomp gaat overal met je mee.
Ondanks het feit dat mijn pomp behoorlijk modern was, had hij een opvallende manier waarop hij foutmeldingen kenbaar maakte. Hij greep daarbij terug op een communicatievorm die jaren terug officieel afgeschaft is. In plaats van simpelweg te piepen of in klare taal te vertellen dat er iets aan de hand is, liet mijn pomp in morse de wereld weten dat er iets aan de hand was. Echt spraakzaam was hij niet, want zijn vocabulaire ging niet verder dan … .. … .. oftewel in verstaanbare taal het woord Sisi. Als liefhebber van cola snap je daar niets van. Ook de handleiding van de pomp die ik via mijn IPad van internet plukte, gaf geen duidelijkheid. Wel bleef het morse-vraagstuk mij bezig houden. Zelfs zodanig dat ik de pomp van mijn buurman er de schuld van gaf dat die mij midden in de nacht wakker hield met zo af en toe een irritante piep (of ook wel de letter e in morse). Mijn pomp kon het niet zijn, want die had meer te vertellen en ook nog een lichtshow. Pas na een uur half slapen en waken, werd mij duidelijk dat het toch mijn eigen pomp was, maar nu met ‘ademnood’. Ik was vergeten om na het bezoek aan het kleine kamertje de netstekker weer in het apparaat te steken. Ook nu was ik wederom slachtoffer van de nadelen van accu’s zoals ik dat vorige maand ook al schreef op deze plek. Ze zijn niet alleen altijd leeg als je ze actief nodig hebt, maar ook als je probeert te slapen.