Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Levensgevaarlijk?

Onlangs mocht ik voor een bedrijf uit de reisbranche meebouwen aan hun stand op de vakantiebeurs. Een mooie bedoeïenentent moest de basis van hun stand worden en om het geheel in de juiste sfeer te krijgen, had ik een aantal Marokkaanse lampen voorzien van fittingen om zo LED-lampjes van max. 3 W te kunnen gebruiken voor de verlichting.

Als bedrading had ik bij de plaatselijke bouwmarkt mooi plat 0,75 mm2 netsnoer gehaald en ook had ik een aantal lampjes uitgerust met plat, wit tweelingsnoer dat hier nog op voorraad was.
Tot mijn grote verbazing hoorde ik dat een controleur van de Jaarbeurs bezwaar had gemaakt. Zonder goed te kijken betitelde hij het toegepaste draad als luidsprekersnoer en dat zou levensgevaarlijk zijn. Nog erger werd het toen hij zag dat de lampjes via de welbekende platte prikkabel van twee maal 1,5 kwadraat waren aangesloten. De prikkabel was waarschijnlijk niet het probleem maar het feit dat er meerdere contrastekkers via bij dit systeem horende aftakdoosjes op de kabel aangesloten waren, was voor hem de limit. Ik moet toegeven dat ik zelf deze constructie nog nooit gezien had voordat ik van iemand deze kabel kreeg, maar raar is deze constructie niet. Menige prikkabel is voorzien van een contrastekker om daarmee een volgende kabel te voeden en ook is het niet ongebruikelijk om aftakdoosjes te gebruiken om zo netwerken te verkrijgen.
Wat de exacte problemen van de Jaarbeursman waren, is mij niet helder, want de toegepaste materialen zijn geschikt voor vermogens die ver boven de belasting van mijn lampjes uit gaan. Daarbij weet iedereen die de wet van Ohm kent dat het zelden de dikte van de kabel is die een gevaar veroorzaakt. Het zijn slechte contacten en niet goed vastgezette schroefverbindingen die voor hoge overgangsweerstanden en dus warmteontwikkeling zorgen of wankele contacten waardoor er vonkbruggen ontstaan. Zelfs bij een echte vette kortsluiting zijn de door mij toegepaste kabels geen probleem, tenzij de in de installatie toegepaste zekering automaten of smeltveiligheden ondeugdelijk zijn.
Mijn conclusie van het voorval is dat het jammer is dat bij veel techneuten de basiskennis is weggezakt en vervangen door vaagheden als ‘zo doen we dat normaal’. Dat zijn juist de uitgangspunten die tot levensgevaarlijke omstandigheden kunnen leiden als situaties net iets anders zijn dan standaard. Scholing en bijscholing, zelfs over de wet van Ohm blijft dus noodzakelijk.