Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Klap van de molen?

Een windmolen in je achtertuin? Veel mensen zien dat niet zitten en hele volksstammen hebben ondertussen grote barricades opgeworpen tegen de komst van gigantische windturbines midden in het landschap. Protesteren tegen windmolens is iets dat ze volgens mij in Schiedam niet kennen. Daar staan de hoogste windmolens van de wereld die liefdevol de reuzen van Schiedam genoemd worden.

Dat de inwoners van Schiedam heel trots zijn op hun windmolens, blijkt wel uit de filmpjes uit 2011 op YouTube van de opening van windmolen De Kameel. Dat was een taak voor de burgemeester, ondersteund door de plaatselijk fanfare en met vlaggetjes zwaaiende klassen schoolkinderen.
Nu is De Kameel niet zomaar een windmolen, maar een replica van een stellingmolen die daar in 1715 gebouwde was voor het malen van graan voor de jeneverindustrie. Met zijn ruim 30 meter is hij niet eens de grootste reus van Schiedam. Met die eer gaat windmolen De Nolet er van door. Deze molen met een hoogte van 55 meter inclusief de wieken is echt de hoogste ter wereld. En dat niet alleen. Het is ook de enige stellingmolen die er uit ziet als een traditionele molen, maar die een modern doel dient, namelijk het opwekken van elektriciteit. De traditioneel uitziende windmolen, die gebouwd is in 2005, is in feite een windturbine met een vermogen van 150 kW. Volledig geautomatiseerd levert hij zo per jaar ca. 250.000 kWh aan de Nolet Distillery (bekend van de Ketel One Vodka).
Voor toeristen is Nederland een land van tulpen, klompen en windmolens en niet een land van moderne, hoge windturbines. Dat menigeen dat zo wil houden, is dan ook goed te verdedigen. Misschien moeten we daarom het voorbeeld van de firma Nolet gaan volgen en alle moderne windturbines gaan vervangen door traditioneel uitziende windmolens. De toeristen zien het verschil toch niet. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap. Nederland wordt nog meer op de toeristische wereldkaart gezet en de protesterende burgers hoeven niet meer naar de moderne windturbines te kijken. En als we op die manier alle windmolens herplaatst hebben die ooit ons landschap gesierd hebben, zijn we vele megawatten verder.