Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Kernenergie?

In Nederland, maar ook in de landen om ons heen wordt weer geroepen om meer kernenergie te gaan inzetten. Op zich een te begrijpen standpunt, want met wind en zon is het lastig om een stabiel energienetwerk te bedrijven. Toch denk ik dat we ons met kernenergie uiteindelijk meer ellende op de hals gaan halen.

Zouden we nu echt geleerd hebben van de fouten die we in het verleden gemaakt hebben? Ik vraag het mij af, want als ik zie hoe wij opruimen wat er is misgegaan of is ontstaan door slordigheden, houd ik mijn hart vast. Er wordt bijvoorbeeld geruzied over de kosten die gemoeid zijn met de afbraak van de kerncentrale in Dodewaard in 2045, er is nog steeds geen echt goede oplossing voor het afval en er staan her en der in de wereld defecte centrales waar we ook geen kant mee uit kunnen. Chernobyl is daarvan het bekendste voorbeeld, maar ook de centrale in Fukushima mogen we niet vergeten.

Slordigheid zien we bijvoorbeeld in de landen die behoorden tot de Sovjet-Unie. Daar had men een oplossing bedacht om vuurtorens en radio- en communicatiestations in afgelegen gebieden te gaan voeden met zogenaamde RTG’s (radioisotope thermoelectric generator). Dit is een vaatje met nucleair materiaal met daar boven op een omgekeerd peltier-element die in dit geval geen warmte-energie verplaatst door middel van elektriciteit, maar een elektrische stroom genereert door warmtetransport. Technologisch gezien een geweldig ding misschien, maar wel een bron van straling.

In de loop van de jaren zijn er duizenden van gemaakt en zo langzamerhand ook weer vele op een verantwoorde manier ontmanteld, maar op heel veel plekken zijn ze nog altijd het ‘stralend’ middelpunt. De Sovjet-Unie was in die tijd niet bepaald verantwoord met deze technologie bezig, met als gevolg dat deze generatoren nu her en der open en bloot staan weg te roesten met een nog altijd actieve nucleaire bron in het inwendige.

Laten we als wereld in plaats van nieuwe kerncentrales te gaan bouwen eerst maar eens de rommel op gaan ruimen. Dan zullen we zien dat het toch niet verstandig is om deze technologie te gaan gebruiken. En bedenk dat het niet slim is om een vuilnisbelt op een vuilnisbelt te bouwen. Het enige wat je dan krijgt is een weids uitzicht over een verwoest landschap.