Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

In de wolken of in de wol?

Om van een gas-loze maatschappij over te gaan op elektriciteit is een ware uitdaging voor ons toch al overspannen elektriciteitsnet. Alle straten in Nederland moeten open om dikkere kabels te gaan leggen, want de energie die nu door de gasbuizen stroomt, kan nooit en te nimmer door de huidige kabels. Zeker niet in oudere wijken waar de leidingen berekend zijn op huizen met in de 'stoppenkast' maar één smeltveiligheid.

Om de transitie in goede banen te leiden, zijn er de komende jaren veel slimme mensen nodig die iets gaan bedenken zodat we over kunnen stappen zonder alle nadelen. Nu zijn er al heel veel slimmeriken bezig om intelligente oplossingen te bedenken, maar er zijn er zeker nog veel meer nodig om over 12 jaar de gaskraan in Groningen en in 2050 ze allemaal te kunnen sluiten.
Bij zo’n gigantische operatie zijn er helaas ook altijd mensen die denken een graantje mee te kunnen pikken op een gemakkelijke manier. Op YouTube zijn een heleboel voorbeelden te vinden van mensen die beweren iets gemaakt te hebben voor ‘free energy’. Voor iets minder ‘free energy’ moeten we naar Hardenberg. Daar heeft een bedrijf een vervanger voor de cv-ketel gemaakt met een heel bijzonder werkingsprincipe. Bij de introductie van zijn blauwe doos schijnt de uitvinder gezegd te hebben dat de werking berust op ‘strato-elementen op basis van lichtimpulsen’ die een warmtebron van 900 graden genereren en waarmee water snel verwarmd kan worden, aldus een uitgebreid verhaal op de site van de krant de Stentor.
Wat zijn strato-elementen? Via Google kom je uit bij een bepaald type vulkaan of bij een internetprovider die op TV reclame maakt met spots die de Loden Leeuw nog niet eens waardig zijn. Je vindt echter niets dat een nieuwe bron kan zijn als vervanging voor onze gasgestookte cv. Uitgaande van dat soort kreten, lijkt het wel of de goede uitvinder met zijn hoofd in de wolken – of is het de stratosfeer – loopt en dat we moeten wachten op de techneuten die wel weten hoe we op een goede manier de transitie weten te voltooien. Ik vertrouw voorlopig op het oude vertrouwde schaap met zijn drie zakken wol waarmee mijn generatie opgegroeid is: één voor de meester en één voor zijn vrouw en één voor de kindertjes die bibberen van de kou.