Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Hoor de wind waait…

Vorig jaar waaide het veel minder dan andere jaren. Voor fietsers die gewend zijn om altijd tegenwind te hebben, was dit een voordeel, maar niet iedereen was hier blij mee. Zo moesten de Muider Hardzeildagen het stellen met twee dagen geen wind, een drama voor een hardzeil-evenement, en zongen kinderen voor niets bij een stoomboot over wind die door de bomen waait. Ook de windenergie-sector had het zwaar. Zij hadden niet alleen te maken met tegenvallende wind, maar ook de stroomprijzen vielen zwaar tegen.

Het jaar 2016 was dan ook voor menig windenergiebedrijf een klein drama. Met name voor de oudere molens was het lastig om winstgevend te kunnen draaien. Belangrijke oorzaak is het gegeven dat oudere installaties geen subsidie meer ontvangen. Ook zijn ze kleiner en vooral ook lager. De zuchtjes wind die er dan wel zijn, leveren dan minder energie op dan bij een moderne windturbine die torenhoog is. Er gaan dan ook al geluiden op om nog hogere installaties te gaan bouwen tot aan wel 300 meter toe. Waar de oorzaak ligt, weet niemand. Is het gewoon het weer, is het de klimaatverandering of ligt de oorzaak toch ergens anders. Waar ik niet zo veel over hoor, zijn de mogelijke effecten die gepaard gaan met het grootschalige oogsten van windenergie. De wet van behoud van energie zegt immers dat we de windenergie echt niet gratis krijgen, maar uit iets anders. Vertragen we de totale wind op de aarde door al die windmolens waardoor hogere drukgebieden langer hoog blijven en lage drukgebieden langer laag? Met een enkele molen zal dat niet echt merkbaar zijn, maar wanneer wel? De weerkundigen mogen het zeggen.
Opvallend is wel dat energieleverancier Vandebron juist nu de sterk vervuilende Hemwegcentrale wil gaan kopen – niet om te exploiteren maar juist om te sluiten. Zij hebben daar 1 miljoen voor over dat ze verdiend hebben met o.a. windenergie. Uiteraard is dit een initiatief dat lovenswaardig is, maar als dat wil zeggen dat zij daardoor nog hogere windmolens moeten gaan bouwen, dan is het de vraag of hun idee wel wenselijk is. We gaan het zien en hopen op meer wind. Zullen ze in Muiden op 28 en 29 oktober blij mee zijn en zingen onze kinderen straks niet voor niets over wind die door de bomen waait.