Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Hoekje naast de ijskast?

Terwijl ik de tekst over het Machinebouw event nog een keer doorneem, zit ik met een scheef oog te kijken naar 'De Wereld Draait Door' alwaar schrijfster, cabaretière, columniste en televisiepresentator Paulien Cornelisse haar nieuwste boek mag promoten. Deze keer geen boek over cavia's, maar een boek met de titel 'Taal voor de leuk'. Hierin behandelt ze weer eens de fraaiste staaltjes van taalvernieuwingen, miscommunicaties en bizarre gesprekswendingen zoals ze dat zelf zegt.

Haar manier van kijken naar taal en hoe zij de kromme constructies weet te verwoorden, vind ik altijd zeer vermakelijk, vooral ook omdat ze bijna altijd gelijk heeft. Bijna altijd, want soms zit ze er naar mijn idee ver naast. Zo kwam in DWDD haar lettergrepenregel aan bod. Paulien stelt dat je aan de naam van een apparaat al kunt aflezen of je er gebruik van zult gaan maken. Heeft de naam van het apparaat meer dan drie lettergrepen, koop het dan maar niet, want je gaat het toch niet gebruiken. Uitzonderingen op haar regel zijn de afwasmachine en de telefoon, waarmee ze zichzelf wel heel erg in een niet nader te noemen hoek drukt. Zou ik namelijk een uitzonderingenlijstje maken, dan denk ik dat deze lijst langer is dan de lijst machines met een naam met maar twee lettergrepen. Maar ja, ik ben een man en dan zijn de boor- en zaagmachine toch echt apparaten die boven aan de lijst uitzonderingen prijken.
Mocht echter Paulien wel gelijk hebben, dan kunnen de apparaten- en machinebouwers daar wel rekening mee gaan houden. Een tomatensorteermachine (een heel handig en nuttig apparaat dat er voor zorgt dat we mooie, rijpe tomaten in de winkel aantreffen) kunnen we natuurlijk ook een ‘Tomsor’ noemen – twee lettergrepen, dus dat moet verkopen als een dolle.
Aan de andere kant geldt ook ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Machinebouwers moeten zich alleen maar bezig houden met het maken van fraaie machines die doen wat ze moeten doen en zich niet druk maken over een lettergrepenregel. Paulien kunnen we dan met haar mixer en gasstel in het hoekje naast de ijskast laten zitten – tijd om te gaan genieten van een heerlijk kopje koffie uit het espressoapparaat.