Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Hoe wel?

Vandaag de dag vertrouwen we veel te veel op de goede werking van batterijen en accu's, maar mijn ervaring is dat ze heel vaak leeg zijn als je ze nodig hebt. Nog altijd gaat dit sneller dan je zou willen. Nu ligt dit voor een deel aan de gebruikte accutechnologie, maar het grootste probleem is toch nog altijd de applicatie die vanuit de accu gevoed wordt.

Neem bijvoorbeeld de telefoon. De ‘koelkasten’ van vroeger konden gerust een paar dagen ongebruikt ergens liggen, maar die tijd is voorbij. Ook al doet de telefoon in principe niets, hij blijft een sloot aan energie gebruiken voor WiFi, Bluetooth, GPS en meer, functies die je natuurlijk allemaal uit kunt schakelen, maar in de praktijk vergeet. De veel te dunne accu blijkt dan qua capaciteit veel te klein.

Over uitschakelen gesproken. Het ergste zijn de apparaten die je eigenlijk niet echt uit kunt zetten en alleen een stand-by-mode kennen. Die blijven energie gebruiken zodat de batterijen dan toch na verloop van tijd leeg raken. Binnen deze categorie heb je ook apparaten met een echte schakelaar, maar die toch niet echt uit te schakelen zijn. Ik heb een camera van een bekend merk die deze eigenschap heeft en waar je de accu uit moet halen, wil je niet na een paar dagen met een lege zitten.

Ook de batterij in de sleutel van uw auto kan op een onverwacht moment ineens leeg zijn en dan zorgt zo’n simpele knoopcel er voor dat de motor niet tot leven te wekken is. Op zich lastig, maar niet een onoverkomelijk probleem. Erger wordt het wanneer de batterij uit een AED (Automatische Externe Defibrillator) leeg is, iets waar onlangs voor gewaarschuwd werd. Leeg is dan niet alleen heel slordig maar ook nog eens levensbedreigend. Dan wordt pijnlijk duidelijk dat de huidige batterijen en de manieren waarop we ze gebruiken niet betrouwbaar zijn, maar dat we het er helaas wel mee moeten doen. Een goede manier om te detecteren dat de batterij leeg is, zonder dat dit energie kost, moet immers nog uitgevonden worden.