Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Het zou verboden moeten worden?

"Warmtepomp slechter voor milieu dan gedacht" stond er laatste te lezen in het AD. Wie niet verder gelezen heeft, zal al snel gedacht hebben dat hiermee het principe van alternatieve verwarming bedoeld werd, maar het is de koppenmaker van de krant die menigeen op het verkeerde been heeft gezet.

Het ging niet om de warmtepomp als principe, maar om de gebruikte materialen en het productieproces. Eindelijk is er blijkbaar iemand aan het rekenen gegaan en heeft de milieuschade bepaald die veroorzaakt wordt door de productie van een dergelijk apparaat. Er komt dus uiteindelijk geen verbod op het gebruik van dit apparaat.
Nu is het een hele complexe berekening waarbij heel veel parameters om de hoek komen kijken. Dit begint met de milieuschade van de maken van de grondstoffen, kijkt naar de verwerking en de productie van het apparaat, neemt de gevolgen van het gebruik in acht en kijk ten slotte naar de gevolgen voor het milieu als het apparaat aan het einde van zijn levensduur is. Het zal duidelijk zijn dat dit alleen al vanwege de grote hoeveelheid parameters een ingewikkelde berekening is, en blijkbaar was men nog nooit aan deze uitgebreide rekentaak toegekomen. Niet gek dat dan ineens een apparaat toch slechter scoort dan men op basis van enkele aannames eerder had berekend. Daar hoef je geen milieudeskundige voor te zijn.
Wat in de kop in de krant niet vermeld werd (en ook niet in de berekeningen), is de winst die het apparaat tijdens het gebruik oplevert. Het totaalplaatje was dus niet compleet en zorgt voor een negatief imago voor de warmtepomp.
Duidelijk is in ieder geval dat er nog veel te weinig berekend wordt wat de milieueffecten zijn. Ik weet bijna zeker dat voor een groot deel van de in mijn ogen onzinnige producten die in de winkel liggen, een dergelijke berekening nog nooit gemaakt is. Een groot deel van de producten van de Action zal waarschijnlijk verdwijnen als er paal en perk gesteld wordt aan producten die een bepaalde milieubelasting overschrijden. Sterker nog; als we gaan rekenen wat de milieubelasting van de mens is, dan zult u schrikken. Het maken, gebruiken en uiteindelijk afvoeren van een mens levert zoveel milieuschade op dat er eigenlijk een verbod zou moeten komen.