Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Getikt of getokt?

Ben ik te oud? Snap ik daarom niet wat TikTok is? We hebben toch immers YouTube met allerhande verstandige video's over bijvoorbeeld elektronica en elektrotechniek en voor de jongeren onder ons zeer leerzame filmpjes, bijvoorbeeld over hoe je een fietsband moet plakken. Heb ik dan nog een video-platform nodig vol met rare dansjes en mensen die de meest wonderlijke kapriolen uithalen? Echt niet!

Wat ik in ieder geval wel begrepen heb, is dat de jeugd van vandaag de dag wel snapt wat je met TikTok moet doen. Op het Jeugdjournaal zag ik een aantal blije grootgebruikers van dit medium voorbij komen waaronder een meisje van nog geen tien die vertelde dat het leven toch echt wel heel erg saai zou worden als TikTok verboden wordt. Dat is namelijk waar het op dit moment om draait. In India is dit door een Chinese firma gebouwde platform al verboden en Donald Trump wil hetzelfde voor de VS. Oorzaak van alle commotie is het feit dat TikTok heel veel data opslaat van de gebruikers. Alle vrienden en alle filmpjes die men leuk vindt, worden samen met nog veel meer gegevens keurig netjes opgeslagen. Zelfs de locatie van de gebruiker wordt om de 30 seconden vastgelegd. De Westerse wereld is hier niet blij mee en denkt dat hier dezelfde problematiek speelt als bij Huawei en 5G. Ik vraag mij alleen af waarom China graag basisschool leerlingen wil volgen. Bij deze gedachte krijg ik hele rare associaties.

De Chinese overheid heeft in ieder geval onlangs wel een wet aangenomen die moet voorkomen dat Chinese bedrijven niet zomaar aan het buitenland verkocht mogen worden. Daarvoor is vanaf nu toestemming nodig. TikTok kan daardoor niet zomaar aan de Amerikanen verkocht worden.

Deze nieuwe Chinese wet zal voor velen een reden zijn om aan te nemen dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Over het algemeen ben ik niet iemand die als een kip zonder kop achter de waanideeën van een ander aanrent, maar in dit geval ben ik toch echt geneigd om te zeggen dat er meer aan de hand is dan alleen stompzinnig getok in dit getikte kippenhok.