Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Gadget en/of nuttig?

Wearable technologie in de vorm van kleding met ingebouwde elektronica, zou een hot item zijn, maar behalve T-shirts met ingebouwde knipper-LED's als gadget voor de disco, zie ik nog niet veel slimme kleding met ingebouwde elektronica. Wel dook er onlangs een applicatie op die ik al eens eerder gezien had, namelijk kleding met ingebouwde richtingaanwijzer.

Wat ik kende was een slim vestje voor op de motor. U weet wel, zo’n fluorescerend ding waar je niet om heen kunt. Een klein bedrijfje uit Kenia heeft in dit veiligheidsvest LED’s gebouwd zodat motorrijders op hun rug een richtingaanwijzer hebben en een heel duidelijk remlicht.
Nu ruim een jaar later komt Vodafone met nagenoeg hetzelfde. Zij hebben een regenjas voor fietsers voorzien van LED’s als richtingaanwijzers, alsmede LED’s voor een achterlicht en mededelingen voor de overige weggebruikers. Uit onderzoek is gebleken dat veel fietsers navigeren met hun smartphone. Door de jas te voorzien van o.a. een Raspberry Pi is hij een draagbaar navigatiesysteem geworden dat vanuit de smartphone gestuurd wordt. LED’s op de rug vormen de richtingaanwijzer en LED’s in de polsen van de jas geven voor de fietser de richting aan.
De jas van Vodafone gaat duidelijk veel verder dan het vest uit Kenia. Toch denk ik dat de applicatie uit Kenia veel slimmer is. Een veiligheidsvestje draag je overal overheen van een dikke winterjas tot aan een simpel T-shirt terwijl dat bij een regenjas toch anders is. Daarnaast dwingt de jas van Vodafone de gebruiker om de route strikt te volgen. Als het systeem zegt dat je rechtsaf moet gaan, is het gevaarlijk om toch linksaf te gaan, mits de pijl op de rug heel gemakkelijk door de gebruiker te sturen is. Daarbij lijkt het er op dat de jas van Vodafone alleen goed werk als het donker is terwijl het vest uit Kenia juist ook overdag goed zichtbaar is.
Elektronica in je kleding stoppen, is innovatief, maar blijft het bij LED’s en richtingaanwijzers, dan betwijfel ik of de toepassing het begrip gadget overstijgt. De elektronica moet echt een duidelijke meerwaarde voor de kleding hebben, maar wat dat dan mag zijn, weet ik in ieder geval niet. U wel?