Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Facebook ja of nee?

Bij de discussie over het datacentrum van Facebook heeft men geprobeerd om aan te geven hoeveel energie daarvoor nodig is. Dit heeft men wel op een heel erg politieke manier gedaan. Overal viel te lezen dat het energiegebruik overeenkomt met 460.000 huishoudens, een aantal dat indrukwekkend is. Mij zegt dat echter niet veel. Hoe vertaal je dat grote aantal naar iets dat te vatten is, bijvoorbeeld naar het energiegebruik van diverse steden in Nederland?

In de spelregels van Monopoly staat exact hoeveel huizen er per straat geplaatst mogen worden, maar je hebt toch echt Google en zijn datacentrum nodig om te weten te komen dat er per huishouden in Nederland 2,1 mensen wonen. Het aantal van 460.000 huishoudens wordt nu ineens 966.000 mensen. Google helpt ons nu ook aan een overzicht van het aantal inwoners van de grote en kleine steden in Nederland en dan schrik je. Facebook gebruikt meer energie dan alle mensen in Amsterdam.

Nu gebruikt de hele stad Amsterdam wel meer energie dan hier is genoemd. Alle bedrijven, de nutsvoorzieningen en alles wat er naast wonen nog meer in een stad plaats vindt, wil graag ook een aansluiting op het energienet. Google wist mij niet zo een-twee-drie te vertellen hoe ik dit in verhouding moet zien tot het aantal inwoners, maar laten we er voor het gemak maar eens van uitgaan dat de helft tot één derde van de energie door de inwoners gebruikt wordt. Facebook gebruikt dan straks ongeveer even veel energie als Utrecht – of is het toch Den Haag. Het is in ieder geval veel en dan voor wat? Om de onbenullige ditjes en datjes die iedereen zo nodig via Facebook moet delen met de wereld? Moeten we daarvoor tientallen extra windmolens gaan plaatsen? Ik dacht het toch niet. Internet moeten we gaan gebruiken juist om energie te besparen. Pas dan ‘gaan we echt langs start en ontvangen €200,-‘.