Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

En toen was er taart

Het jaar is voorbij en het is weer tijd om terug te kijken. Voor mij is het deze keer een speciale terugblik, want dit is de 100e keer dat ik een e-totaal mocht samenstellen en een column schrijven. Met tien nummers in een jaar kom ik dan uit op 10 jaar en dus op januari 2008 als het moment waarop ik begon voor u als hoofdredacteur van e-totaal. Dat was het jaar dat we het moesten doen met Jan Peter Balkenende, Barack Obama gekozen werd en het echt duidelijk werd dat we in een kredietcrisis zaten.

In al die honderd uitgaven van e-totaal heb ik duizenden nieuwe producten voorbij zien komen die meer of minder belangrijk waren voor de industrie. Veel daarvan zijn al lang weer verdwenen of vervangen door opvolgers, maar ook zijn er producten bij waar we vandaag de dag nog altijd heel erg blij mee zijn. Ook waren er producten bij die echt innovatief te noemen waren en dat tot op de dag van vandaag nog zijn. De lijst is echter zo lang, dat ik in ieder geval het overgrote deel al lang weer vergeten ben. Er zijn echter een paar uitschieters die op mij veel indruk gemaakt hebben. Voor mij zijn dit de producten die ook nu nog in aanmerking zouden mogen komen voor een innovatieprijs. Ik wil er twee noemen en wel als eerste het camerasysteem Safety Eye  van Pilz. Deze optische krachtpatser vecht niet tegen windmolens, maar weet nog altijd stalen hekken te verdrijven zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.

Teledyne LeCroy komt ook op mijn lijstje voor. Zij waren de eerste die onderkenden dat 8 bits voor een oscilloscoop een resolutie is die aan de lage kant is en begonnen met het maken van oscilloscopen met een resolutie van 12-bits . Ondertussen heeft dit breeduit navolging gevonden en zijn er zelfs al goedkope oscilloscopen uit China die ook met 12 bit werken.
Tenslotte is er de stroopwafelfabriek uit Tilburg  die mij heel goed bijgebleven is. Ik was daar op uitnodiging van B3 Industrie om eens een kijkje te nemen. Wat er voor automatiseringstechniek gebruikt werd, ben ik vergeten, maar wel hoe de stroopwafels heerlijk roken en uiteindelijk ook smaakten. Op dit moment komt dat het dichtste bij de smaak van de virtuele taart met tien IoT-kaarsje die ik voor u als vaste lezer aan wil snijden. Op naar de volgende 100.