Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Dom of app?

Vorige maand kon u in e-totaal lezen dat de belangstelling voor smart-homes aan het afnemen is, een constatering die mij in eerste instantie verbaasde. Wat is er toch met domotica aan de hand. Sinds de komst van 'Het Huis van de Toekomst' van Chriet Titulaer in 1989 praten we al over slimme huizen, maar echt succesvol zijn ze niet. Technisch is alles al ruimschoots mogelijk, maar blijkbaar kan de techniek hier meer dan wij mensen willen.

Kijk ik naar mijn eigen woning, dan moet ik constateren dat ik nog altijd redelijk tevreden ben met de elektrische installatie die 25 jaar geleden aangelegd is. Nu moet ik toegeven dat ik een vrij simpele installatie heb met alleen lichtpunten, schakelaars en WCD’s en met name de eerste twee zijn meteen al op de handigste plekken gemonteerd. Verandering in deze is dan ook niet strikt noodzakelijk. Het zijn alleen de WCD’s waarvan er achteraf veel te weinig geplaatst zijn en ook nog eens op de verkeerde plekken. Een ‘domotica-systeem’ die dit probleem zou kunnen oplossen, zou wat mij betreft heel handig zijn. Helaas is dat nu iets dat niet mogelijk is en moeten verlengsnoeren en blokjes dat gemis opvangen.
Wat we wel zien, zijn gadgets zoals slimme lampen, thermostaten en schakeldoosjes die draadloos aangestuurd kunnen worden (zelfs via Wifi en binnenkort via netwerksystemen zoals LoRa). Hiermee kan de consument zelf aan de slag en kan hij met zijn telefoon van alles bedienen. Hij heeft daarvoor geen installateur nodig met een duur domotica-systeem die hij zelf niet kan installeren en onderhouden. Zelf los ik het gemis aan lichtschakelaars op met ‘Klik-aan-Klik-uit’ of aanverwante draadloze systemen. Ik denk overigens dat ik hierin niet de enige ben, gezien het feit dat bij de Action de draadloze schakelaars als warme broodjes over de toonbank gaan.
Uitgaande van het voorgaande kun je concluderen dat domotica zoals de elektrotechnisch installateur dat ziet, is verworden tot een discount-artikel in de bouwmarkt. Niet gek dat de consument de belangstelling voor de dure, luxe systemen heeft verloren. Misschien moeten we daarom maar de term gaan aanpassen aan de werkelijkheid. Ik stel voor de term Domotica te gaan vervangen door Domappica – de samenstelling van de app op de telefoon waarmee het huis (domus in het Latijns) bediend wordt – of is dit een te dom woord?