Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

De mens met een stekker?

Gekscherend zeg ik wel eens dat we in e-totaal eigenlijk altijd praten over dingen waar een stekker aan zit. Nu moet ik daar wel enige nuance in aanbrengen, want huishoudelijke apparaten zoals uw keukenmixer en broodrooster laat ik links liggen. Ik gebruik deze hooguit als voorbeeld, maar meer ook niet.

Praten over dingen met een stekker houdt ook in dat we zelden over mensen praten. Termen als ontwerper, medewerker etc. komen wel voorbij maar over de werking, zoals ik dat doe bij de beschrijving van een sensor, een besturingscomputer of welk ander industrieel apparaat dan ook, praten we bij mensen niet.

Uitgaande van de ontwikkelingen waarmee Elon Musk bezig is, moet ik misschien mijn hiervoor genoemde omschrijving van e-totaal niet meer gaan gebruiken. Onlangs X-ste hij de wereld in dat zijn bedrijf Neuralink succesvol een chip in iemands hersenen geïmplanteerd heeft. Deze chip verbindt via een groot aantal uiterst dunne draden verschillende hersengebieden draadloos met een app, met als doel het bedienen van een telefoon of computer door alleen te denken.

Opvallend is dat hij als eerste de telefoon noemt – hij denkt dat we allemaal zitten te wachten op nog meer ellende van platforms als X – terwijl andere wetenschappers veel belangrijkere doelen voor ogen hebben. Al jaren zoekt men naar mogelijkheden om mensen te helpen die bijvoorbeeld door een dwarslaesie of een ziekte zoals MS geen goede communicatie via hun zenuwcellen met hun benen hebben. Weer kunnen lopen zoals voorheen, is voor hen belangrijker dan de baggerberichtjes op X lezen.

Eén ding heeft Elon ons wel duidelijk gemaakt. De mens met een ‘stekker’ in zijn hoofd komt er aan. Veelal een draadloze stekker, maar wel eentje die de interface vormt tussen hersenen en computer. Ik ga ondertussen nadenken over hoe we in e-totaal deze cybermens moeten rubriceren.