Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Dag radio

Toevallig kwam ik er onlangs achter dat we op 13 februari wereld radio-dag hadden moeten vieren en vorig jaar op 25 april Marconi-dag (ter gelegenheid van zijn 150e geboortedag). Het eerste evenement is afkomstig van de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor het gegeven dat veel mensen op de wereld niet in staat zijn om radio te ontvangen, een medium waarvoor Marconi een belangrijk iemand is geweest. Zonder radio zouden we nu nog met al onze communicatiemiddelen aan draden hangen en zou de wereld er heel anders uit zien. Geen mobiele telefoon waar iedereen zo ontzettend druk mee is en geen tablets die je toegang geven tot de hele wereld.

Het is met name de jeugd die veelal zonder dat ze er bij nadenken van al die draadloze communicatie gebruik maken. Hun mobieltje is hun alles, maar dat hun ‘leven’ begon met vonkenzenders en mechanische radio-ontvangers zullen ze waarschijnlijk zich niet realiseren. De vraag is zelfs of ze wel weten wat de radiopioniers z’n 100 jaar geleden voor baanbrekend werk verricht hebben. Nu was ik begin vorige maand in het Communicatiemuseum in Den Haag, de plek zou je zeggen, waar onze radiogeschiedenis te zien zou moeten zijn. Tot mijn grote verbazing was de fraaie collectie apparatuur die het museum bezit uit de begintijd van de radio, niet meer te zien. Navraag leerde mij dat de apparatuur van radio-pionier H.H. Schotanus à Steringa Idzerda (callsign PCGG) die de eerste commerciële radio-uitzendingen ter wereld verzorgde, verhuisd is naar de magazijnen van Beeld en Geluid in Hilversum en was de rest van de apparatuur waaronder de fraai nagebouwde zolderruimte van Henk Jess (PCII), de man die de eerste radioverbinding tussen Nederland en Amerika tot stand gebracht heeft, verplaatst naar een depot waar het staat te verstoffen en alleen op afspraak te bezichtigen is. In plaats daarvan heeft het museum nu een soort ganzenbordachtige speeltuin gemaakt voor de jeugd en is er een zaal vol computers voor een vraag-en-antwoordspel. Weg radio en weg historie alsof dat alles nooit bestaan heeft en we al eeuwen met mobieltjes door de wereld stappen. Hoe leren we dan de jeugd te waarderen wat ze nu hebben als ze niet eens weten dat de radiotechnologie die nu maar een klein stukje van hun telefoon is, ooit eens een halve zolderkamer in beslag nam. Zo in ieder geval niet en dat zou het museum zich ook moeten realiseren willen ze de jeugd meer begrip en interesse laten krijgen voor techniek.

Ewout de Ruiter