Column & Opinie Ewout de Ruiter

Over Ewout de Ruiter

Al sinds 1985 schijft Ewout technische artikelen over elektronica, elektrotechniek en industriële automatisering. In al die jaren heeft hij voor bijna alle media uit de branche geschreven.

Sinds 2007 is Ewout hoofdredacteur bij e-totaal.

Covid-19 – Tijd om wakker te worden?

Organiseer je een beurs waar de hele wereld naar toe komt, word je opeens geconfronteerd met een virus waar mensen ziek van worden. De Embedded World in Neurenberg kan hierover meepraten. Op heel veel fronten hebben ze alle zeilen bij moeten zetten om er voor te zorgen dat bezoekers gerustgesteld werden en dat de hallen toch nog een beetje gevuld waren.

Zelfs daags voor het open gaan van de beurs waren er nog bedrijven die aangaven hun deelname niet door te laten gaan. De elektronicawereld is hier letterlijk met zijn neus op de feiten gedrukt. We moeten ons niet alleen beschermen tegen computervirussen, maar ook tegen echte virussen.
Overigens heeft het uitbreken van Covid-19 niet alleen laten zien dat we als mensen kwetsbaar zijn voor dit soort kleine ‘beestjes’, maar dat we ondertussen ook sterk afhankelijk zijn geworden van China. Fabrieken die daar plotseling niet meer draaien, zorgen er hier voor dat de schappen leeg raken. Zelfs bij producten waarvan we denken dat die in Europa gemaakt worden, blijken er ineens toch de nodige onderdelen uit China te komen. Vooral bij elektronicacomponenten zien we nu pas hoeveel daarvan uit dit land komen.
Dirk Stans van het Belgische Eurocircuits is daar heel helder over. Twee dagen voordat de beurs open ging, stuurde hij een viertal verhalen de wereld in waarin hij de rol van China als producent van elektronica aan de kaak stelt. Sinds het uitbreken van Covid-19 ziet hij dat de orderportefeuille aanzienlijk gegroeid is, maar dat we nu aanlopen tegen het feit dat de lokale productiecapaciteit niet meer toereikend is om de problemen in China op te vangen. Doordat China PCB’s kan maken voor een prijs die onder de kostprijs van een in Europa gemaakte print ligt, is er hier nog maar 3% van de wereldwijde productiecapaciteit over en komt 50% uit China. Met man en macht moet men bij Eurocircuits aan het werk om de al jaren beloofde levertijden te halen.
Doordat we allemaal voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, hebben we aan Xi Jinping al bijna een monopolypositie gegeven. Of we dat willen, is maar de vraag, want politiek en economisch gezien blijft China anders dan we in het Westen gewend zijn. Misschien is het tijd om wakker te worden.